Algemeen

Antwerpen werkt verder aan verminderen milieu-impact

Een avondje uit in de Arenberg? Een opleiding aan een provinciale school? Op stap in een provinciaal domein? Milieuzorg gegarandeerd. Onlangs haalde een nieuw lichting provinciale instellingen het internationale ISO14001-certificaat! De provincie werkt al sinds 2008 aan gestructureerde milieuzorg. Hiervoor gaan ze verder dan u denkt: zo laat de provincie zich voor haar inspanningen ook certificeren door een externe organisatie. De groendomeinen, recreatiedomeinen, musea en administratieve entiteiten bewezen al eerder dat dit kan. Nu zijn ook de scholen en een reeks andere provinciale instellingen ISO14001 gecertificeerd, waaronder Campus Vesta in Ranst, Plantijn Hogeschool campus Boom en de Arenbergschouwburg.

Voor gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu, is het belangrijk om als provincie het goede voorbeeld te geven, ook rond milieu: “De gecertificeerde instellingen doen niet alleen aan afvalsortering, duurzaam aankopen, zuinig energiegebruik,… Ze werken ook op een gestructureerde manier aan milieuzorg: ze denken na over de eigen milieu-impact, zetten doelstellingen en volgen deze op om zo continu te verbeteren.”

De provincie is nu -met 40 gecertificeerde entiteiten- bijna volledig ISO14001 gecertificeerd. Ontbreken voorlopig nog op de lijst: een handvol entiteiten, waaronder één grote vis, het provinciehuis. Voorlopig werd dit niet gecertificeerd: het verouderde provinciehuis wordt immers vervangen door een gloednieuw, duurzaam gebouw. Tijdens de bouwperiode werkt het personeel in het PAS, het tijdelijk Provinciehuis Aan de Singel. Omdat de provincie hier nog enkele jaren zal vertoeven, wordt er in het PAS wél ingestapt in het milieumanagementsysteem. De bedoeling is om aan te sluiten bij het certificaat in 2015.


Build for Life