Algemeen

Antwerpen krijgt eigen 'Central Park' aan de Schelde?

De Gedempte Zuiderdokken, tot voor kort de vertrouwde locatie van de Sinksensfoor, worden de komende jaren omgevormd tot een groot, langwerpig stadspark. Daarmee krijgt Antwerpen, als alles goed gaat, haar eigen Central Park pal in de binnenstad. Van de jaren 1870 tot de jaren 1960 waren de Zuiderdokken op het Zuid in Antwerpen drie scheepsdokken waar binnenschippers aanmeerden in afwachting van het gunstige getij om de Schelde af te varen. In de jaren zestig besloot men de dokken te dempen omdat ze te klein waren geworden voor de moderne scheepvaart. De haven verhuisde almaar verder noordwaarts, weg van de stad. Vanaf 1969 deden de ‘Gedempte Zuiderdokken’ dienst als een groot parkeer- en evenemententerrein. Tot en met 2014 deed het plein dienst als locatie voor de Sinksenfoor.

Van parkeerterrein naar stadspark

Na klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast, werd beslist om de Sinksensfoor te verhuizen naar een andere locatie. Sinds 2015 vindt de beroemde kermis plaats op Spoor Oost, een voormalig rangeerterrein aan de stadsring. De stad Antwerpen heeft deze gebeurtenis meteen aangegrepen om de Gedempte Zuiderdokken een nieuwe invulling te geven die beter past bij hun stedelijke karakter.

Central Park in Antwerpen

De Vlaams Bouwmeester, die bij grote openbare projecten betrokken is om de architecturale en ruimtelijke kwaliteit te garanderen, schreef een Open Oproep uit voor een ontwerp voor de nieuwe Gedempte Zuiderdokken. De jury selecteerde vijf opmerkelijke ontwerpen van internationale ontwerpteams. Uiteindelijk koos de jury voor Dok Zuid, een ontwerp van het Zwitsers-Belgische team ADR Architects, Georges Descombes en Technum. Ook de Antwerpenaren konden hun mening kwijt over het project.

Dok Zuid is een langwerpig parkgebied van negen hectare. Het park ligt als het New Yorkse Central Park pal in de binnenstad. Het omvat een open ‘weide’ met waterpartijen in het noorden, een ‘tuin’ met veel groen in het midden en een evenementenruimte in het zuiden. Aan de randen komen moderne parklanen met plaats voor terrassen, kraampjes, wandelpaden … De parkeerplaatsen verdwijnen uiteraard netjes onder de grond.

De realisatie van Dok Zuid begint ten vroegste in 2018.

Ook interessant


Build for Life