Vastgoed

Antwerpen hervormt provinciebelasting

De provincie Antwerpen gaat de aparte provinciebelasting in 2012 afschaffen. In plaats daarvan zal de belasting geïnd worden via de onroerende voorheffing. Dat gebeurt nu ook al in Vlaams-Brabant. Door de nieuwe manier van belasten zullen sommige mensen meer betalen dan nu, anderen minder of helemaal niets meer.
Die belasting is nu nog een vast bedrag van 28 euro voor alleenstaanden en 36 euro voor gezinnen, terwijl bedrijven een som betalen in verhouding met hun oppervlakte.

Financieel gezien is de wijziging voor de provincie naar eigen zeggen een nuloperatie. Voor wie het niet zo breed heeft, is het bovendien goed nieuws dat de provinciale belasting voortaan wordt bepaald door het kadastraal inkomen (KI). Iemand met een KI rond de 750 euro zal 20 euro minder moeten betalen, iemand met een KI van 800 of 900 euro, zal 20 euro meer betalen. Wie een huis huurt, hoeft helemaal niets te betalen. "De algemene provinciebelasting was asociaal", vindt gedeputeerde Rik Rottger (SP.A), "een miljonair betaalde immers evenveel als een werkloze".

Voor de administratie betekent het nieuwe systeem in ieder geval een fikse vereenvoudiging. Momenteel geeft de provincie nog ruim 4 miljoen euro uit aan personeel en technologie om de 48 miljoen aan algemene belastingen te innen. De wijziging moet wel nog worden goedgekeurd door de provincieraad.