Verwarming & Sanitair

Amsterdam wil duurzaam koelen

Amsterdam wil het gebruik van stadskoude verder doorvoeren in de stad. Met koud water uit diepe meren rond de stad kunnen onder meer gebouwen en ICT-systemen op duurzamer wijze worden gekoeld.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag besloten te bekijken welke rol de gemeente kan spelen om het gebruik te stimuleren. Dat meldt het ANP. Onderzoek heeft aangetoond dat deze methode kan bijdragen aan een duurzamer Amsterdam.

Op de Zuidas en in stadsdeel Zuidoost is stadskoude al ingevoerd. Met succes, is gebleken. Het koude water komt via een centrale die het uit de Nieuwe Meer en de Ouderkerkerplas pompt. Via buizen wordt het water dan naar een bedrijventerrein gebracht, waar het gebouwen en ICT-systemen koelt.

Stadskoude kan elektrische airco's vervangen. Stadskoude verbruikt 75 procent minder energie dan elektrische koeling. Bovendien betekent de methode een vermindering in het gebruik van schadelijke koelvloeistoffen. Nadeel van de duurzame methode is dat de kosten voor het netwerk hoog zijn. Het is alleen rendabel als het gebouw dat gekoeld moet worden dichtbij een diep meer ligt.

Lees verder op Architectenweb.nl