Nieuwbouw

Amsterdam maakt pas op de plaats met IJburg

De gemeente Amsterdam begint voorlopig niet met landwinning voor nieuwe woningbouw in het IJmeer. Volgens welingelichte bronnen binnen de gemeentelijke organisatie is het uitstel van de aanleg van de vier eilanden van de tweede fase van IJburg onderdeel van grote bezuinigingen in de ruimtelijke sector.

Amsterdam werkt aan een actieplan voor de woningbouwproductie, maar ziet zich ook gesteld voor ingrijpende bezuinigingen. Door de crisis nemen de resultaten van het Ontwikkelingsbedrijf snel af, met als gevolg dat niet dringend noodzakelijke investeringen uitgesteld worden. Omdat de vraag naar nieuwe koopwoningen daalt, betekent snelle uitbreiding van IJburg met nieuwe eilanden een te groot financieel risico. Daar komt bij dat de afronding van de eerste fase van IJburg stagneert. Het duurt nog enige jaren voordat het Haveneiland voltooid is. Vanwege een gebrek aan kopers hebben ontwikkelaars inmiddels verschillende woningbouwplannen geschrapt.

Het college van burgemeester en wethouders neemt binnenkort definitieve besluiten over drastische aanpassing van de ruimtelijke plannen. Wethouder Van Poelgeest liet eind november 2008 weten nog dit jaar te willen beginnen met landwinning voor 9.000 woningen. De feitelijke woningbouw op het zogenoemde Middeneiland moest per 2012 beginnen, waarna de bouw van IJburg vervolgens in 2020 zou moeten zijn afgerond.

Gebaseerd op: Cobouw