Bedrijfsnieuws

Amstelland MDC hekelt bouwbeleid overheden

Rijksoverheid en wooncorporaties moeten zich meer inspannen om de woningmarkt vlot te trekken. Dat vindt bestuursvoorzitter K. de Ruiter van projectontwikkelaar Amstelland MDC.

Bestuursvoorzitter De Ruiter: “Beweringen dat ontwikkelaars baat hebben bij schaarste in het land zijn onzin. De overheid is verantwoordelijk voor het lage niveau van de bouwproductie. We hebben te maken met veel te lange procedures en een overmaat aan regelgeving. Voorschrift stapelt zich op voorschrift. Bovendien zou de overheid er goed aan doen meer locaties tot ontwikkeling te brengen.”

Amstelland MDC heeft zich dankzij zijn royale grondportefeuille verzekerd van de ontwikkeling van 42.000 woningen. De huizen zullen afhankelijk van de marktvraag worden gerealiseerd in een periode van tien tot twaalf jaar. Op tal van plaatsen ligt Amstelland in de clinch met lokale overheden om de geplande woningbouw aan te passen aan de veranderde vraag. Waar mogelijk neemt de onderneming gas terug bij het aanbieding van woningen in het dure segment. De afzet van goedkope en middeldure woningen neemt relatief toe. “Een aantal van onze producten is aangepast”, stelt De Ruiter. “We gaan echt niet aan de gang als er geen markt is”.

Rem
Als stevige rem op de verkoopkansen ziet de topman de geringe bereidheid van gemeenten om de grondprijzen te verlagen. Amsterdam noemt De Ruiter een fenomeen op zich. Vanwege de onacceptabele grondprijzen trok Amstelland zich in de hoofdstad terug uit projecten bij het Olympisch Stadion en op IJburg. “De vraag is altijd weer hoe gemeenten meespelen bij de aanpassing van projecten. Als 40 tot 50 procent van de stichtingskosten naar de grondquota gaat, zit je in de gevarenzone”.
Amstelland snakt, omdat de Vinex-gebieden langzaam vol raken, naar nieuwe bouwlocaties voor de periode na 2006. Aan de randen van de middelgrote steden bestaan volgens De Vries goede mogelijkheden tot kleinschalige uitbreiding. “De rijksoverheid moet zich er bewust van zijn dat momenteel de markt op slot zit”.
De initiatieven van corporaties om zich op koopwoningen te storten, zijn Amstelland een doorn in het oog. “We komen de corporaties steeds meer tegen in het midden- en dure segment. Dat terrein kan beter worden overgelaten aan de ontwikkelaars. Het zou goed zijn als de corporaties zich weer richten op hun eigenlijke doel: de sociale woningbouw.”
De Ruiter signaleert dat de woningbouwverenigingen afgelopen jaren het goedkope segment volstrekt hebben verwaarloosd. “Niet alle schuld ligt bij de corporaties. Toch is het aanbod volstrekt door het absolute minimum gezakt. Gezinnetjes in Amsterdam moeten acht jaar op een woning wachten.”
Build for Life