Nieuwbouw

Alles over archeologienota’s

Alles over archeologienota’s
Vraag je in Vlaanderen een omgevings- of verkavelingsvergunning aan? Dan heb je mogelijks een archeologienota nodig. Dat is het resultaat van een archeologisch vooronderzoek en wordt opgesteld door een erkende archeoloog.

Eerst gebeurt er een bureauonderzoek over de archeologische verwachtingen van je terrein. Indien nodig, voert de archeoloog ook effectief een onderzoek uit op je terrein.

Het resultaat van dit onderzoek wordt gedocumenteerd in de archeologienota. Dit document leg je ter bekrachtiging voor het agentschap Onroerend Erfgoed.

Archeologienota met beperkte samenstelling

Bij een archeologienota met beperkte samenstelling wordt er geen programma van maatregelen uitgeschreven. De archeoloog verwacht dat er geen archeologie te vinden valt op jouw terrein (na het bureauonderzoek). Je terrein wordt hierdoor meteen vrijgegeven.

Een archeologienota met beperkte samenstelling volstaat in volgende gevallen:
  • Als je archeoloog met absolute zekerheid weet dat er geen archeologisch erfgoed aanwezig is op je terrein.
  • Als je archeoloog met absolute zekerheid weet dat jouw werken geen verstoring veroorzaken aan eventueel aanwezig archeologisch erfgoed.
  • Als je archeoloog met absolute zekerheid weet dat verder onderzoek van je terrein niet leidt tot nuttige kenniswinst.

Wanneer heb je een archeologienota nodig?

Of je al dan niet verplicht bent om een archeologienota toe te voegen aan je vergunningsaanvraag is afhankelijk van verschillende factoren:
  • De totale oppervlakte van je terrein
  • De totale oppervlakte van de geplande bodemingrepen
  • De ruimtelijke bestemming van je terrein
  • De ligging binnen of buiten een beschermde archeologische site/vastgestelde archeologische zone

Deze criteria en drempels zijn verschillend voor omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handeling en voor het verkavelen van gronden.

Raadpleeg de beslissingsboom van het agentschap Onroerend Erfgoed om te ontdekken of u archeoloog moet contacteren.

Hoelang duurt het om een archeologienota te bekomen?

Zijn alle plannen aanwezig? Dan kan je een archeologienota bekomen binnen 3 dagen. De exacte duurtijd van de archeologienota is afhankelijk van de duurtijd om de plannen te verkrijgen.

Het is eventueel mogelijk om een snelservice archeologienota’s aan te vragen.

Wat als er potentieel archeologisch materiaal aanwezig is?

Indien er op je terrein potentieel archeologische materiaal aanwezig is, voert je archeoloog een vervolgonderzoek uit. Wil je hier als bouwheer mee wachten tot je vergunning effectief goedgekeurd is? Dan wordt er een uitgesteld traject opgestart. De werken worden dan pas uitgevoerd als je jouw vergunning verkregen hebt.

Alles over archeologienota’s

Is een archeologienota verplicht?

Als de beslissingsboom erop wijst dat je een archeologienota nodig hebt, is dit verplicht. Zonder archeologienota zal je in dat geval dus geen omgevings- of verkavelingsvergunning kunnen verkrijgen.

Worden er tijdens het vooronderzoek archeologische materialen gevonden? Dan ben je ook verplicht om het vervolgonderzoek te laten uitvoeren.

Ook interessant