Sali Berisha, de premier van Albanië, lanceert met 'Albanië voor 1 euro' een project dat Albanese grond voor 1 euro per vierkante meter te koop aanbiedt. Met dat project wil een van de armste landen van Europa buitenlandse investeerders aantrekken.
'Albanië voor 1 euro' is een initiatief dat mikt op buitenlandse investeringen om het land uit het slop te helpen, het herop te bouwen en het bij de grote Europese familie aan te sluiten, verduidelijkte Berisha zich tijdens een bijeenkomst van de regering. 'Het is een moeilijke maar niettemin haalbare opdracht om Albanië aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders', voegde hij eraan toe. Volgens Berisha kan Albanië zijn doel enkel bereiken als het de investeerders behalve heel lage prijzen ook kwaliteit aanbiedt die superieur is in vergelijking met andere landen.
Openbare grond
De Albanese regering biedt niet alleen openbare grond te koop aan voor één euro per vierkante meter, maar stelt nog andere fiscale en economische faciliteiten voor buitenlandse investeringen in het vooruitzicht. In september worden een aantal maatregelen voorgesteld waardoor het project concreter wordt. 'We maken ons geen illusies, er is geen enkel ander land dat buitenlandse investeringen zo hard nodig heeft als Albanië', verklaarde Berisha van wie zijn land wordt beschouwd als één van de armste in Europa.
Minder dan twee dollar per dag
Volgens een verslag van het programma van de Verenigde Naties voor ontwikkeling (PNUD) leeft 25,4% van de drie miljoen Albanezen met minder dan twee dollar per dag onder de armoedegrens. Volgens onafhankelijke bronnen bedraagt het werkloosheidspercentage officieel 14%, en behoren het noorden en noordwesten met 50% werkloosheid tot de armste regio's van het land. Volgens buitenlandse experts lijdt de Albanese economie - ondanks een groei van 6% in de loop van de afgelopen 7 jaar en een inflatie die werd teruggebracht tot 3 à 5% - nog steeds onder een enorm handelstekort door de invoer die vier keer groter is dan de uitvoer.
Het Taïwanees model
Berisha, die in 1992 de eerste democratisch verkozen president van Albanië werd, wilde van zijn land lange tijd een tweede Taiwan maken. De afgelopen jaren kende de Albanese economie een forse groei door de kapitaaloverdracht van Albanezen die in het buitenland werken. De rechtstreekse investeringen bereikten tijdens het eerste halfjaar van 2006 een totaalbedrag van 100 miljoen dollar.
Meer over Vastgoed
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam