Al 100 BEN-referenties op BEN-architect.be

  BE   14 oktober 2015 Bron: NAV
Al 100 BEN-referenties op BEN-architect.be
Particulieren met kriebels om bijna-energieneutraal te bouwen, zijn nog slechts enkele muisklikken verwijderd van een geschikte architect. Via BEN-architect.be kunnen ze grasduinen doorheen referentieprojecten van BEN-voorlopers. De website, een initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en het Vlaams Energieagentschap (VEA), wakkert het BEN-enthousiasme stevig aan. Ondertussen hebben meer dan 80 architecten een voorbeeldproject toegelicht.

Vlamingen warm maken om bijna-energieneutraal te bouwen: met die missie gaf Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom in het voorjaar van 2015 het startschot van BEN-architect.be. Want een BEN-gebouw biedt belangrijke voordelen op het vlak van comfort, milieu, de energiefactuur, premies en belastingen.

Een boodschap die niet in dovemansoren viel. Architecten pakten sindsdien volop uit met gerealiseerde BEN-referenties. Recent is de kaap van 100 projecten overschreden. Goed nieuws voor wie nu al wil bouwen volgens de BEN-principes, klinkt het bij de initiatiefnemers. Toekomstige bouwheren vinden op de site heel wat inspiratie en informatie om hun BEN-droom te realiseren.

BEN bezielt steeds meer bouwheren

Het BEN-enthousiasme komt niet als een verrassing. Steeds meer bouwheren wensen nu al bijna-energieneutraal te bouwen. “Een bevraging door Mijn Huis Mijn Architect gaf vorig jaar al aan dat 49% van de kandidaat-bouwers al wil bouwen volgens de BEN-standaard. En die wordt pas vanaf 2021 verplicht”, zegt NAV-voorzitter Kati Lamens. “Bovendien vervullen architecten al jaren een voortrekkersrol op het vlak van energiezuinigheid.”

BEN-woningen vertrekken van een goed geďsoleerde bouwschil en verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen. Elke bouwaanvraag die vanaf 2021 ingediend wordt, moet voldoen aan de BEN-eisen die vanuit Europa opgelegd zijn. Tot 2021 wordt het verplichte E-peil voor nieuwbouwwoningen stapsgewijs aangescherpt; van E60 op dit moment tot E30 vanaf 2021, het BEN-niveau.

Op www.BEN-architect.be kunnen alle architecten die in Vlaanderen al BEN-woningen ontwerpen hun projecten gratis opladen.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo