Algemeen

Akkoord tussen Belgische en Poolse arbeidsinspectiediensten

De Belgische en Poolse arbeidsinspectiediensten zijn een samenwerkingsakkoord aangegaan. Dat meldt de FOD Werk maandag. Er wordt nagegaan of Poolse arbeidsinspecteurs kunnen meewerken aan controles in België. Het gaat om een administratief samenwerkingsakkoord tussen de Poolse arbeidsinspectie en drie Belgische diensten, met name het Toezicht op de Sociale Wetten, het Toezicht op het Welzijn op het Werk en de Sociale Inspectie. Doel is de vele misbruiken rond loon- en arbeidsvoorwaarden tijdens de detachering van Poolse werknemers in België een halt toe te roepen.

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, juicht dit samenwerkingsakkoord toe. Het is voor Bouwunie van het grootste belang dat buitenlanders op een eerlijke manier concurreren met Vlaamse bedrijven en door de overheid kunnen gecontroleerd worden. Het is daarom ook wenselijk dat de Belgische arbeidsinspectiediensten gelijkaardige akkoorden afsluiten met hun collega’s uit de andere nieuwe EU-lidstaten zoals Roemenië en Bulgarije.

Door de invoering van Limosa op 1 april 2007, de meldingsplicht van gedetacheerde (buitenlandse) werknemers en zelfstandigen, zou de overheid op de hoogte moeten zijn van wie waar aan het werk is. Van belang is uiteraard dat de inspectiediensten deze meldingsplicht ook controleren en desgevallend sanctioneren. Het inschakelen van Poolse inspecteurs, die bovendien de taal spreken van de betrokken werkgevers en werknemers, zou een belangrijke stap voorwaarts zijn.
Uit een Bouwunie-enquête van begin dit jaar bleek dat 65% van de bedrijfsleiders van Vlaamse bouwkmo’s oneerlijke concurrentie ondervindt van onderdanen uit de nieuwe EU-landen die hier actief zijn. Deze concurrentie - het gaat volgens 92% over zwartwerk - heeft vooral lagere prijzen en minder werk tot gevolg. Bouwunie dringt daarom al geruime tijd aan op een strenge aanpak van deze oneerlijke concurrentie. Ook de betrokkenheid van de inspecties belast met veiligheid en hygiëne in het nieuwe samenwerkingsakkoord is van belang. Het niet-naleven van de veiligheidsvoorschriften is immers ook oneerlijke concurrentie omdat aan het nemen van noodzakelijke veiligheidsmaatregelen een prijskaartje hangt.

Bouwunie vraagt de inspecties daarnaast ook de nodige aandacht te besteden aan bedrijven en arbeiders die hier illegaal aan het werk zijn. Deze zullen ook de aanmeldingsplicht aan hun laars lappen. Ze zijn moeilijker opspoorbaar, maar daarom niet minder "schadelijk".
Build for Life