Verwarming & Sanitair

Airco is niet cool… voor de portemonnee

De temperatuur stijgt, de warmte blijft ook binnenshuis hangen, en al te vaak grijpt men naar airco om de woning af te koelen. Energieverslindend en dus… duur, zeker in tijden van crisis. “En dat terwijl airco helemaal niet nodig hoeft te zijn,” zegt Kris Asnong van Dubolimburg. “Wie slim bouwt, kan namelijk met simpele ingrepen veel geld uitsparen. En zich tegelijk verzekeren van een veel aangenamer woonklimaat. Maar dan is een integrale aanpak van het bouwproces wel nodig.”

Vanaf september start XIOS Hogeschool Limburg in samenwerking met Dubolimburg met een postgraduaat Integraal en Innovatief Duurzaam (ver)Bouwen. Een opleiding die uniek is in Vlaanderen en waarbij onze provincie – in het kader van Limburg Gaat Klimaatneutraal, de provinciale ambitie die klimaatneutraliteit voorstaat in 2020 – pionier wil blijven op het vlak van het realiseren van kostenefficiënte, duurzame projecten. Toekomstige studenten leren hoe een integrale benadering van het bouwproces – waarbij alle stappen elkaar versterken – het wooncomfort maar zeker ook de portemonnee ten goede komt.

Leefkwaliteit omhoog, kosten omlaag
“De opleiding komt er niet zomaar,” vertelt Kris Asnong (zie foto) van Dubolimburg. “In tijden van crisis zien we dat er nog steeds kansen worden gemist om huizen zo zuinig mogelijk te maken. Vaak is de oriëntatie helemaal verkeerd, wordt de isolatie niet goed uitgekiend, is het ventilatiesysteem niet zorgvuldig gekozen en afgesteld, en heffen bepaalde ingrepen elkaar op. We zien ook dat er veel te vaak wordt gegrepen naar ‘bekende’ technieken: als het in huis te warm is, kopen we een dure, energieverslindende airco die honderden euro’s kost in aankoop, en ook jaarlijks tot 200 euro aan elektriciteit nodig heeft. Terwijl een airco geen noodzaak is: door een woning goed te oriënteren, compact te bouwen en goed te isoleren en te ventileren zorg je voor een ideaal binnenklimaat. Zowel in de zomer als de winter. Voor de volledige levensduur van je woning. Veel goedkoper, dus, en veel beter voor het milieu.”

Integraal benaderen = winnen
Door het bouwproces integraal te benaderen, worden bouwfouten vermeden. Kris Asnong: “Vlaanderen heeft ingezet op innovatie, maar omdat niet alle actoren in de bouwsector dezelfde knowhow hebben, worden er fouten gemaakt. Vaak zie je dat een aannemer alle moeite deed om een huis luchtdicht te bouwen, en dat bijvoorbeeld een elektricien dan – onwetend van de werken van de aannemer – gaten maakt in de folie om zijn kabels te trekken. Waardoor het huis van zijn duurzame kwaliteiten verliest. Om deze en andere potentiële risico’s te vermijden – bijvoorbeeld door te weinig te investeren in functie van toekomstige noden en wetgevingen - en om de verschillende partijen en werken beter op elkaar af te stemmen en de onderlinge samenwerking te verbeteren, is een integrale aanpak een noodzaak.”

Opleiding
Het postgraduaat ‘Integraal en Innovatief Duurzaam (ver)Bouwen’ is opgebouwd uit zes modules en start vanaf september aan de XIOS Hogeschool in Diepenbeek. Meer uitleg over de verschillende modules en lesmomenten vind je op www.xios.be.