Dossier Batibouw

Air-Tight systeem maakt dakelementen luchtdicht

6 mei 2014 Bron: Unilin
Unilin lanceert een uniek systeem voor dat daken voortaan perfect en op een eenvoudige manier luchtdicht maakt. Deze innovatieve primeur laat toe om dakelementen aan de binnenkant luchtdicht af te werken, zonder aan het esthetische karakter van de binnenafwerking te raken. Het nieuwe Air-Tight systeem voor de SWHPUR dakpanelen van Unilin laat toe het E-peil van de woning te doen dalen, waardoor met deze nieuwe technologie sneller het vanaf 2014 verplichte E-60 peil behaald wordt.

Bouwers staan vanaf 2014 voor de uitdaging omdat het verplichte E-peil van E-70 zakt naar E-60. Om dit te realiseren blijkt investeren in de luchtdichtheid van het dak een slimme beslissing. 30% van het warmteverlies van een woning gaat immers via het dak en door te investeren in een goede isolatie en daarbij aandacht te besteden aan de luchtdichtheid van de woning, kan men op een haalbare budgetvriendelijke manier 10 tot 15 E-punten winnen.

100% luchtdicht ťn esthetisch

Het innovatieve Air-Tight systeem dat Unilin ontwikkelde voor zijn SWHPUR gamma dakpanelen laat toe om dakelementen aan de binnenkant luchtdicht af te werken. Dit is een belangrijke technologische doorbraak in het optimaliseren van de energie-efficiŽntie van daken. De Air-Tight oplossing is gebaseerd op een ingenieus veer-span systeem om op een eenvoudige manier de dakpanelen ook aan de binnenkant van de woning luchtdicht te hechten, zonder luchtdichtheidsfolies aan te brengen en de naden af te kleven. Hierdoor wordt tijd en geld gewonnen bij de plaatsing en is er in tegenstelling tot de traditionele systemen geen risico op constructiefouten. Het Air-Tight systeem levert een nieuwe hoeksteen in het realiseren van een laag-energie 100% luchtdicht dak.

De nieuwe oplossing verzekert ook een esthetische binnenafwerking omdat het systeem, in tegenstelling tot traditionele daken, geen gebruik maakt van luchtdichtheidsfolies en kleefband. Dit komt de afwerking van de binnenruimte ten goede en bespaart opnieuw tijd en middelen.

Unilin Air-Tight systeem voor luchtdichte afwerking dakelementen

Hoge performatie

De combinatie tussen het nieuwe Air-Tight systeem en het bestaande flexibel Uniflex polyurethaan pistoolschuim voor het dichten van de naden langs de buitenzijde verzekert een maximale luchtdichtheid. Dankzij de introductie van dit volledig nieuwe luchtdichtingssysteem behoort het SWHPUR gamma dakelementen met zijn hoge isolatie waarden tot de meest energie-efficiŽnte toepassingen voor dakbekleding op de markt.

Strenge testen van het Air-Tight systeem uitgevoerd aan de UGent bevestigen dit. De resultaten tonen overtuigend aan dat de naden tussen de dakpanelen volledig luchtdicht afgesloten worden met het nieuwe bouwsysteem. Uit de testen blijkt immers dat het gemeten luchtverlies via de dakpanelen kleiner is dan 0,01 m≥/hm. Met dit resultaat bedraagt het aandeel van het dak in het totale luchtverlies van een gemiddelde woning minder dan 0,5% van het totaal toegelaten verlies volgens de strengste norm, namelijk deze voor passiefhuizen (n50 < 0,6/h).

Door de perfecte sluiting van de naad wordt bovendien elk condensatierisico uitgesloten wat het wooncomfort zeer ten goede komt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo