Afspraken over werfregistratie voor architecten van tafel geveegd

  BE   15 maart 2021 Bron: Netwerk Architecten Vlaanderen
Afspraken over werfregistratie voor architecten van tafel geveegd
NAV reageert verbolgen op het initiatief van federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne om de verplichte aanwezigheidsregistratie op werven voortaan ook strikt toe te passen voor architecten. Dat is in strijd met de afspraken die gehanteerd zijn na overleg met toenmalig minister Kris Peeters en toenmalig staatssecretaris Bart Tommelein bij de aanvang van de aanwezigheidsregistratie in 2014. De wet kadert immers in de strijd tegen illegale arbeid en sociale dumping.

NAV steunt deze strijd, maar het fenomeen is bij architecten onbestaande. Architecten konden tot op heden dan ook genieten van een gedoogbeleid wegens 'niet fraudegevoelig'. Maar de huidige minister stuurt zijn controleurs voortaan dus met andere richtlijnen het veld in. NAV laat het hier niet bij en gaat verder in overleg om deze situatie terug om te buigen, maar raadt in afwachting aan om je ook als architect te registreren en zo eventuele boetes te vermijden.

NAV heeft steeds ondubbelzinnig gepleit voor een afschaffing van de verplichting voor architecten. We vinden de effectiviteit van deze wetgeving voor architecten immers zeer twijfelachtig. Bovendien verzwaart deze wetgeving nog maar eens de administratie van architecten. NAV vond voor deze visie destijds een luisterend oor, zowel bij voormalig federaal minister van Kris Peeters als bij de staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein, die ons standpunt volgden en een gedoogbeleid instelden. NAV kan dan ook niet akkoord gaan met de plotse en eenzijdig opgelegde koerswijziging door de nieuwe federale minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, die geen rekening houdt met de geest van de wet en met eerder gemaakte afspraken. Ook de andere architectenorganisaties denken er zo over. Er wordt dan ook in groep aangeklopt bij het kabinet van de Minister om deze situatie aan te kaarten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo