Algemeen

Afbraak oud provinciehuis Antwerpen gestart

Aannemer Wanty is gestart met afbraak oud provinciehuis aan Koningin Elisabethlei in Antwerpen. Eerst komt de selectieve ontmanteling en de asbestverwijdering aan de beurt, pas vanaf februari 2014 zullen de gebouwen effectief verdwijnen. Tegen eind mei moet de site dan bouwrijp zijn voor het nieuwe provinciehuis en het omliggende park. “De firma Inbupro werd aangesteld om de asbestverwijdering nauwlettend op te volgen,” benadrukt gedeputeerde Ludwig Caluwé, “van de 70.000 ton materiaal zijn 1 % asbesthoudende toepassingen. De afbraak kost in totaal 2,5 miljoen euro waarvan 1,5 miljoen voor een veilige asbestverwijdering.”

Tegen 2017 herrijst aan de Koningin Elisabethlei een volledig nieuw provinciehuis. Het ontwerp van XDGA Xaveer De Geyter zal zorgen voor een nieuwe landmark voor Antwerpen. Met dit nieuwe duurzame en veilige gebouw, wil het provinciebestuur ook een open huis zijn. Het gebouw is dichter gelegen aan de straatkant en zal omgeven zijn door een publiek park. Gedeputeerde Ludwig Caluwé bevoegd voor het provinciaal patrimonium: “Om dit te realiseren stelden we aannemer Wanty aan die de huidige gebouwen moet afbreken en het terrein bouwrijp moet maken tegen eind mei 2014. Ondertussen werken we verder aan de aanbesteding voor het nieuwe gebouw.”

Afbraak oud provinciehuis Antwerpen gestart
Van links naar rechts: werfleider Koen Somers van Wanty, gedeputeerde voor infrastructuur Ludwig Caluwé en asbestspecialist Eric Lanslots van Inbupro N.V. bezochten samen de werf.

Drie fases in de afbraak

Op 16 september droeg het Antwerpse provinciebestuur de honderden sleutels van het oude provinciehuis over aan aannemer Wanty uit Gent. De komende maanden zal Wanty instaan voor de afbraakwerken en asbestverwijdering. Deze werken gebeuren in drie fases. In een eerste fase start de aannemer met de selectieve ontmanteling van het gebouw. Wanden, plafonds, ijzer, TL-lampen, … worden allemaal netjes getrieerd. Tussen oktober en december wordt parallel gewerkt aan de tweede fase waarin de asbestverwijdering en -sanering op het programma staat. Fase 3 behelst de eigenlijke afbraak van de gebouwen. Deze zal ten vroegste starten in februari. De voor- en achterbouw worden gesloopt met kranen die voorzien zijn van een lange giek. Tijdens de voorsloop wordt er verder onderzoek gedaan naar de meest geschikte methode om het torengebouw af te breken. Momenteel worden drie opties onderzocht: afbraak door kranen op het dak, door middel van een kraan met lange giek naast de toren of door implosie.

Het bouwafval zal zoveel mogelijk gerecupereerd en gesorteerd worden. De liftkokers van de provincietoren zullen dienst doen als stortkoker voor het afval. Hierdoor kan de stofontwikkeling aan de buitenzijde van het gebouw tot een minimum beperkt worden. Het werfverkeer zal enkel gebeuren via de Koningin Elisabethlei.

Nadruk op een veilige asbestverwijdering

Het gebruik van asbest is sinds het begin van de jaren 90 verboden in Europa. Het oude provinciehuis is opgetrokken in de jaren 60, 70 van de vorige eeuw en bevat 1% asbesthoudend materiaal. Voor de provinciale werknemers werden altijd de nodige wettelijke regels in acht genomen in kader van welzijn op het werk. Voor de afbraak zijn de wettelijke normen veel uitgebreider en werd er een ruimere inventaris opgemaakt. De arbeiders die worden ingezet bij de asbestverwijdering hebben hiervoor een specifieke opleiding gevolgd. “Zowel voor de mensen die werken aan de afbraak als voor de buurt, zijn er extra metingen voorzien,” benadrukt Ludwig Caluwé “op dat vlak nemen we geen enkel risico. We stelden bijkomend ook de firma Inbupro aan om dit nauwlettend op te volgen.”

Ook interessant


Build for Life