Nieuwbouw

Abscis bouwt servicestation langs E40 in Drongen

De E40 zal in 2014 niet meer hetzelfde zijn. Oplettende chauffeurs zullen ter hoogte van Drongen aan weerskanten een project van Abscis architecten ontdekken. Het Gentse bureau won de offertewedstrijd voor het ontwerp en de realisatie van twee tankstations met luifel, shop, restaurant, sanitaire inrichting en vergader- en dienstlokalen. Bijzondere aandacht ging naar de omgevingsaanleg en de inplanting.

Dat tankstations al lang niet meer alleen uit functioneel oogpunt worden ontworpen, bewijst het Gentse architectenbureau Abscis. Het team ontwierp een servicestaton dat landschappelijk geïntegreerd werd in het ruimtelijk en ecologisch waardevol gebied, gelegen aan de E40 in Drongen. Keuzemeersen is gekend als een waterrijk gebied. Rekening houdend met de waterhuishouding en de bedding die kan overlopen, werden er twee bufferbekkens voorzien.

De kavelstructuur langsheen de Leie met zijn grachtenstelsel gericht naar de rivier vormde een belangrijk uitgangspunt om de servicezone ruimtelijk vorm te geven. De landschapsstructuur van het omliggende rivierenlandschap zal worden doorgetrokken over de site, zodanig dat er ook kavels op de site ontstaan, waarop de verschillende functies worden ingedeeld. De radialen gevormd door de omgevingsaanleg vinden we ook terug in de geledingen die het gebouw vorm geven. Het gebouw is opgebouwd uit drie geledingen, haaks op de snelweg, die zich ontplooien uit het vlak en schuilplaatsen of “shelters” vormen op de kavel van het diensteneiland. Shelter 1,2 en 3 bestaan respectievelijk uit de luifel, de publieke functies (shop, restaurant en toegang sanitair) en de dienstenzones. Zo ziet men bij het benaderen van het gebouw in één oogopslag alle aangeboden publieke diensten.

Lees verder op Architectura.be