Duurzaam Bouwen

Aardehuis van oude autobanden

Wonen wordt steeds duurzamer. De nieuwste duurzame woningen zijn zelfs volledig zelfvoorzienend en hoeven niet op de riolering aangesloten te worden. Het concept van aardehuizen ofwel ‘earthships’ werd ontwikkeld in Amerika. In de woestijn werden de eerste aardehuizen gebouwd. Muren worden gemaakt van oude autobanden en zand. Glazen puien op het zuiden zorgen voor verwarming van de woning door de zon. Het concept vanuit Amerika kon niet klakkeloos overgenomen worden in Nederland. We hebben hier te maken met enorm strenge regelgeving en daarnaast is het klimaat hier anders dan in het woestijngebied. Het ontwerp werd aangepast en werd vervolgens goedgekeurd.

Handen uit de mouwen steken

Het principe van aardehuizen beperkt zich niet alleen tot het duurzaam bouwen. Toekomstige bewoners dragen zelf een steentje bij aan de bouw. Minimaal één dag per week helpen bewoners met bouwen. Wanneer je eenmaal in de aardehuis-wijk woont, dan geldt ook dat er samengewerkt wordt. Omdat het niet haalbaar is dat de bewoners de volledige woning zelf bouwen, is er een grote groep vrijwilligers. Deze vrijwilligers melden zich aan omdat ze het een goed initiatief vinden of omdat ze bijvoorbeeld willen leren hoe je een aardehuis moet bouwen.

Hergebruik van materialen

Voor de muren van de aardehuizen worden oude autobanden gebruikt. Bij dragende muren worden de autobanden opgevuld met aarde. Niet-dragende muren worden opgevuld met lege flessen, blikjes of andere niet-biologisch afbreekbare materialen.

Grondwater wordt opgepompt en gezuiverd, zodat het geschikt is als drinkwater. Douchewater wordt in een rietbed gefilterd. De woningen zijn niet aangesloten op riolering. Uitwerpselen worden gecomposteerd.

Eerste Nederlandse aardehuizen in Olst – Wijhe

De Nederlandse gemeente Ols-Wijhe gaf toestemming geven aan dit bijzondere project. Na de goedkeuring konden de bewoners in spe beginnen met de bouw. In de nieuwe wijk worden niet alleen koopwoningen gerealiseerd, maar ook 3 sociale huurwoningen. In totaal komen er 23 woningen.

Ook interessant