Nieuwbouw

Aantal zzp'ers in bouw neemt toe met 28%

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp`ers) in de bouw is vergeleken met vorig jaar gegroeid met 28%. Charles Verhoef, voorzitter van VNO ZBO, constateert dat de werkvoorraad eveneens toeneemt. Hij verklaart dat een deel van de nieuwe zzp`ers eerst in loondienst werkte bij bouwbedrijven.

De nieuwe zzp`ers treffen een gunstigere markt aan dan twee jaar geleden. Vanaf de zomer van 2009 tot de zomer van 2010 zijn veel zzp`ers in grote problemen gekomen. Sinds afgelopen voor jaar is de particuliere markt aangetrokken. Dat kwam mede door de lage btw voor verbouwingswerk. Helaas is die maatregelen inmiddels afgelopen. Het uurtarief van zzp`ers in de bouw is gedaald van 35 euro per uur in 2008 naar 28 tot 31 euro.

Ad Grootenboer, onderzoeker bij EIB, betwijfelt of de nieuwe zzp`ers snel werk zullen vinden. Vooral als het zzp-schap vanuit de WW wordt gestart, zijn de zzp`ers hun oude contacten kwijt. Daarom zullen ze na hun inschrijving bij de KvK veel tijd kwijt zijn aan het binnenhalen van werk.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant