Nieuwbouw

Malaise in bouw is nog niet voorbij

De malaise in de bouwsector is nog niet voorbij. Dat blijkt uit berekening van ING. Volgens de bank vallen de klappen het zwaarste bij de middelgrote bouwbedrijven met 10 tot 100 werknemers. Gemiddeld moest deze groep 15% inleveren, terwijl de sector vorig jaar in totaal een verlies leed van 9%. Dit kwam bovenop een daling van 4% in 2009.

Dat het slecht gaat in de bouw blijkt ook uit het aantal faillissementen. In de maand februari verdubbelde het aantal faillissementen. Daaronder bevonden zich grote bedrijven als Midreth en Heddes, maar de grootste klappen vallen bij de kleinere ondernemers met slechts een paar medewerkers. De verwachting is dat de maand maart een verdere stijging zal laten zien in het aantal faillissementen. De kleine aannemersbedrijven hebben vooral last van personeel waar ze niet van af kunnen komen.

Omdat ze iedereen moeten onderhouden qua salaris, gaan de bedrijven ten onder. De meesten maken wel een doorstart op kleinere basis. Op die manier zijn ze ook van hun overtollige personeel af. Dat de kleintjes ten onder gaan is ook wel logisch. Qua arbeidskosten kunnen ze immers maar moeilijk op tegen de zzp`ers. Verbetering wordt vooralsnog niet verwacht.

Gebaseerd op: de Volkskrant