Vastgoed

Aantal verkochte woningen met Koopgarant stijgt met 30%

In 2010 is het aantal verkochte woningen met Koopgarant met bijna 30% toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ongeveer 160 woningcorporaties en beleggers verkochten het afgelopen jaar 6700 woningen als Koopgarantwoning. Hiermee wijkt Koopgarant af van de rest van de woningmarkt, waar het aantal transacties het afgelopen jaar stabiliseerde ten opzichte van 2009. Er werden 2500 nieuwbouwoningen verkocht met Koopgarant.

Uit een inventarisatie van Stichting OpMaat onder haar licentiehoudende corporaties en beleggers, blijkt dat momenteel 125.000 woningen met Koopgarant worden aangeboden. Hiervan bestaat ruim 55% uit eengezinswoningen.

In vergelijking met andere jaren verkochten corporaties in 2010 veel meer bestaande woningen met Koopgarant. Werden er in 2009 nog 2700 bestaande woningen verkocht, in 2010 nam dit toe tot ruim 4000, een stijging met 50%. Bestaande huurwoningen worden door corporaties zowel aan zittende huurders verkocht als aan koopstarters zodra de woning na verhuizing van de huurder leeg komt. Starters hebben weliswaar minder financiële mogelijkheden dan de gemiddelde koper, maar hoeven geen woning te verkopen.

Woningcorporaties en beleggers verkopen bestaande en nieuwe woningen met Koopgarant met een korting van 10 tot 33%. De woningcorporatie/belegger koopt de woning gegarandeerd binnen drie maanden terug. Bovendien wordt bij terugkoop de waardestijging of –daling gedeeld tussen woningcorporatie/belegger en de eigenaar-bewoner.