Nieuwbouw

Aantal starters in de bouw stijgt

Vorig jaar startten in Vlaanderen 4.417 nieuwe bouwbedrijven. Dat zijn er 159 meer dan in 2013. Een lichte stijging dus maar het aantal starters in de bouwsector is nog ver verwijderd van het niveau van de topjaren 2011 en 2007, toen startten respectievelijk 5112 en 5742 nieuwe bouwbedrijven. Het aandeel van de bouw in het totaal aantal starters is wel opnieuw gedaald, en dit tot onder de 10%. De crisis in de bouw met een lager werkvolume en een scherpere concurrentiestrijd laat zich dus nog duidelijk voelen en ook de evolutie naar een dienstenmaatschappij ligt mee aan de basis van deze tendens. Vooral in economisch moeilijke tijden is het zaak om startende ondernemingen extra te begeleiden. Bouwunie neemt deel aan de Unizo startersweek en speciaal voor startende ondernemers ontwikkelde ze een nieuwe website: www.bouwunie.be/ikstartindebouw met onder meer een 10-stappenplan.

In 2014 tekende de bouwsector een lichte stijging op van 4% van het aantal startende ondernemingen. Uit cijfers van Graydon Belgium blijkt dat vorig jaar 4.417 nieuwe bouwondernemingen het levenslicht zagen in Vlaanderen. Met 159 startende ondernemingen méér dan in 2013 is er, na een daling in 2012 en 2013 sprake van voorzichtig herstel.

Aantal startende bouwbedrijven in Vlaanderen

Het aandeel startende bouwbedrijven in het totaal van startende ondernemingen in Vlaanderen kent sinds 2011 een dalende tendens. De oorzaken hiervoor liggen voor de hand. De bouwsector verkeert al enkele jaren in woelig vaarwater. Bouwondernemingen rapporteren minder werkvolume en door de zware concurrentiestrijd staan prijzen onder druk. Bovendien evolueert onze maatschappij meer naar een kennis- en dienstenmaatschappij.

Aandeel bouw in totaal van startende ondernemingen

Toch is er ook nood aan nieuw ondernemerschap. Zeker ook in de bouwsector. Hogere eisen op vlak van comfort en energieprestaties stimuleren de renovatiemarkt. De demografische evolutie doet de vraag naar nieuwe woningen stijgen.

Bouwunie beseft dat een zaak starten in een uitdagende markt extra begeleiding vraagt. Daarom heeft ze van de begeleiding van startende ondernemers een belangrijk aandachtspunt gemaakt.
Zo neemt Bouwunie deel aan de Unizo startersweek in Kinepolis Antwerpen. Op zaterdag 9 mei om 10u30 organiseert ze de infosessie “Waar moet ik mee rekening houden als ik wil starten in de Bouw?”. Ze lanceert ook de nieuwe website www.bouwunie.be/ikstartindebouw waarin ze onder meer met een stappenplan bouwondernemers met goesting en kennis wil begeleiden naar een gezond en rendabel bouwbedrijf.

Ook interessant