Algemeen

Aantal aanbestedingsconflicten stijgt

Het aantal aanbestedingsconflicten neemt onder invloed van de economische crisis toe. Rijkswaterstaat is in 2010 19 keer gedaagd vanwege een gunning en de Rijksgebouwendienst twee keer.
Gijs Verbene, mede-auteur van het rapport `Aanbestedingsrechtspraak in Nederland`, constateert dat bouwers het moeilijk hebben en desnoods via de rechter proberen om opdrachten binnen te krijgen. Jan Hendrik Dronkers, topman van Rijkswaterstaat, verwijt de bouwers `domineesgedrag`. Volgens Dronkers belijden ze alleen met de mond samenwerking maar stappen ze vervolgens te snel naar de rechter.

Verbene onderzocht 600 aanbestedingsrechtszaken, inclusief zaken in de ICT en uitzendbranche. Tussen 2006 en 2009 werden gemiddeld 140 aanbestedingen per jaar via een gang naar de rechtbank aangevochten. De rechtszaak wordt steeds vaker gewonnen door de opdrachtgever. In 2009 was dat bij 74% van de zaken het geval. Gemeenten worden het vaakst voor de rechter gedaagd. Verhoudingsgewijs staan waterschappen en bouwministeries het vaakst voor de rechter in verband met een aanbestedingsconflict.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life