Nieuwbouw

Aanpak verkavelen onder pylonen op zelfde manier

In Izegem wordt een crèche gebouwd vlak bij een hoogspanningsmast. In Kortrijk werd recent nog een verkavelingsvergunning geweigerd voor een grond onder hoogspanningskabels. Beide gemeentebesturen gaan dus verschillend om met het voorzorgsprincipe voor gevaren van straling. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil ingrijpen.

De VVSG wil minstens een duidelijk kader schetsen. "We moeten aan de gemeentebesturen een soort van houvast geven zodat ze deze problematiek op een identieke manier gaan benaderen ", legt Luc Martens van de VVSG uit. "De studies spreken elkaar tegen en daardoor bestaat het gevaar dat iedereen kiest wat het beste past, maar in geval van volksgezondheid moeten we voorzichtig zijn."

Een studie van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) stelt dat er een verband is tussen leukemie en wonen onder hoogspanningkabels. De Vlaamse regering heeft ook nog geen reglementering over wonen onder hoogspanningslijnen, maar hanteert wel het voorzorgsprincipe: beter voorkomen dan genezen.

De eigenaars van de crèche namen hun voorzorgen en lieten bij netwerkbeheerder Elia de straling onderzoeken en het resultaat was goed. "De reacties van de ouders zijn positief. Velen hebben gevraagd naar het bewijs van Elia en er is nog geen enkele vraag gekomen om te wijzigen", zeggen de eigenaars.

Voor heel wat andere eigenaars van bouwgrond onder een hoogspanningskabel dreigt er evenwel nog rechtsonzekerheid. Daar wil de VVSG ook werk van maken en het vraagt een compensatie. Martens: "Wanneer er grote pylonen gezet worden of kabels gespannen worden, lijkt het me logisch dat er bepaalde functies niet meer kunnen en dat eigenaars daarvoor een bepaalde vergoeding krijgen."

Ook interessant