Vastgoed

Aanpak scheefwonen loopt vooralsnog spaak

De aanpak voor het scheefwonen in huurwoningen loopt vooralsnog spaak. Het streven was om per 1 juli een forse huurverhoging door te voeren voor scheefwoners. Volgens bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken is de uitvoering van deze regeling echter nog te gecompliceerd. Daardoor is 1 juli niet haalbaar.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil deze geruchten niet bevestigen. Volgens de bronnen is het wel zeker dat het niet doorgaat. Dat komt omdat de wettelijk vastgelegde jaarlijkse huurverhogingsdatum ook 1 juli is. Wettelijk is echter ook vastgelegd dat huurders al op 1 mei door hun corporatie worden geïnformeerd over de hoogte van de huurverhoging. Omdat minister Donner de corporaties nog geen zekerheid kan geven over de geplande huurverhoging voor scheefwoners, gaat het plan vooralsnog niet door.

Dat Donner geen zekerheid kan geven komt omdat er een wetswijziging nodig is. Die wijziging moet dan eerst nog langs het parlement. Met scheefwonen bedoelt het kabinet huishoudens die meer dan 43.000 euro op jaarbasis verdienen, maar wel in een corporatiewoning wonen. Zij zouden met de regeling 5% meer moeten betalen bovenop de jaarlijkse verhoging.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad