Nieuwbouw

Aannemers tonen vakmanschap op Nieuwbouwdag

De Nieuwbouwdag is zondag 28 oktober aan zijn 10de editie toe. Casas, tijdschrift voor (ver)bouwen en lifestyle en initiatiefnemer van de Nieuwbouwdag, sloot daartoe een samenwerkingsakkoord af met Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf. Het grote publiek kan niet alleen volledig nieuwe constructies bezoeken maar ook deelprojecten bekijken zoals ingerichte zolders of geplaatste zonnepanelen en zo inspiratie opdoen. De aannemers zetten via grote en kleine bouwprojecten hun kunnen in de verf en tonen aan dat in Vlaanderen flink wat vakmanschap aanwezig is. Een interessante formule voor bouwlustige én bouwbedrijf. Wie met bouwplannen rondloopt, moet wel rekening houden met de voortdurende prijsstijgingen van bouwmaterialen. Een slimme bouwlustige informeert zich hierover en maakt vooraf goede afspraken.

Wie gaat bouwen heeft nood aan inspirerende voorbeelden uit de praktijk. De Nieuwbouwdag speelt duidelijk op deze behoefte in. Tientallen aannemers tonen tijdens deze dag hun projecten. Het gaat niet enkel om complete woningen en kantoorgebouwen maar ook over “deelprojecten” zoals bijvoorbeeld gedecoreerde kamers, nieuwe appartementen en compleet uitgeruste winkels. De aannemers tonen voorbeelden van geslaagde nieuwbouwprojecten waaruit de bouwlustige technische en praktische informatie en originele ideeën kan putten.

Voor Bouwunie betekenen de Nieuwbouwdag en de samenwerking met Casas een bijkomende kans om het vakmanschap van de Vlaamse aannemers in de verf te zetten. De projecten die de aannemers op de Nieuwbouwdag laten zien, maken de bouwheren duidelijk dat het werken met een geregistreerde aannemer aanzienlijke voordelen biedt tegenover het werken met zwartwerkers, Polen, bijberoepers en andere hobbyisten. De goedkoopste oplossing is meestal niet de beste oplossing. Gevestigde aannemers kennen de nieuwste materialen en technieken en staan hun klanten bij met raad en daad. De resultaten daarvan zijn te bewonderen op de Nieuwbouwdag.

Waar de bouwer wel rekening moet mee houden, zijn de aanhoudende prijsstijgingen van bouwmaterialen. De jongste maanden zijn er verhogingen geweest van de prijzen van staal, olie, zink, aluminium, koper, lood, baksteen, zand, grind en cement. Deze prijsverhogingen zijn nog niet aan hun einde toe. Bouwen wordt dus duurder en dit op een vrij plotse en onvoorspelbare manier. Klanten moeten beseffen dat dit te wijten is aan de evolutie op de (internationale) grondstoffenmarkt en niet aan de aannemers, aldus Bouwunie. Voor de aannemers zit er niets anders op dan offertes te maken met een kortere geldigheidsduur van bijvoorbeeld twee maanden en een voorbehoud te maken voor de prijsevolutie van bouwmaterialen. Een vervelende zaak voor zowel aannemer als klant. De ruwbouw die de klant vandaag bestelt, zal volgend jaar onmogelijk tegen diezelfde prijs kunnen gezet worden.
Bouwunie raadt aannemers en klanten aan om vooraf goede afspraken te maken en deze contractueel vast te leggen. Dit zal heel wat discussies vermijden.

De Nieuwbouwdag vindt dit jaar plaats op 28 oktober 2007 van 10u tot 18u. De programmabrochure die alle opengestelde woningen bundelt, vindt u op www.nieuwbouwdag.be.

Op de foto: Koppelwoning - De Bosschaertstraat 82/06, 2020 Antwerpen