Duurzaam Bouwen

Aannemers leren over laag-energie-woningen

Investeren in energiebesparing loont. Het energieverbruik, de CO2-uitstoot én de energiefactuur dalen. Tegen 2020 wil de Vlaamse overheid dat elke woning beschikt over een geïsoleerd dak, hoogrendementsbeglazing en een condensatieketel. Daarnaast wil ze het maximale E-peil van nieuwe woningen (het E-peil zegt iets over de energiezuinigheid van een woning; hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning) van E-100 naar E-80 brengen. De laagenergiewoning en het passiefhuis zijn de uitdagingen van de toekomst. Om de aannemers op de hoogte te houden van de nieuwste evoluties organiseert Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, op vier plaatsen in Vlaanderen een leerrijke info-avond over “Laagenergiewoningen: een doorlichting van de ruwbouw”. Algemene en ruwbouwaannemers vernemen daar hoe ze juist kunnen en moeten inspelen op het laagenergieverhaal.

Programma
19u00 Ontvangst

19u30 Verwelkoming

19u35 Het E-peil 80 en de berekening van het E-peil rekening houdende met koudebruggen
· Wat zijn de plannen van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) ?
· Wat betekent de geplande verstrenging van de EPB-regelgeving in praktijk ?
· Waarom laagenergiewoningen aanbieden aan uw klanten ?
door Mieke Bonnarens, energieconsulent Bouwunie

20u00 Praktische oplossingen voor het bereiken van het E-peil
· Ruwbouwoplossingen met Ytong, Silka en Multipor voor laagenergie- en passiefwoningen
· Duurzame isolatieproducten en –concepten van Recticel Insulation
· Duurzaam isoleren van koudebruggen en ondergrondse constructies
· De lage-energie-wand in de praktijk

21u00 Het nieuwe energielandschap en hoe past mijn werfaansluiting hier in ?
Aansluitend receptie

Waar en wanneer ?
· dinsdag 6 mei – Eandis, Kortrijk
· woensdag 7 mei – Bouwunie Limburg, Hasselt
· dinsdag 13 mei – Eandis N-Allo, Mechelen
· dinsdag 20 mei – Eandis, Sint-Niklaas

Deelname aan een van de info-avonden is gratis voor Bouwunie-leden. Niet-leden betalen 15 euro. Inschrijven kan via de website www.bouwunie.be (kalender) of tel. 02/238.06.09.

Het organiseren van info-sessies is maar een van de vele acties die Bouwunie onderneemt om haar leden zo goed mogelijk te ondersteunen bij het adviseren van hun klanten over energie. Een belangrijke rol in deze ondersteuning is weggelegd voor de energieconsulent Mieke Bonnarens (een project dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid). Zij verzamelt heel wat informatie over de diverse facetten van energiebesparing in de woningbouw, zowel op technisch als op financieel vlak. Deze informatie wordt vervolgens op verschillende manieren gecommuniceerd naar de Bouwunieleden en naar hun klanten. Zo is er de digitale nieuwsbrief van Bouwunie rond duurzaam, energiezuinig (ver)bouwen, DuBoFlash en verschijnen er geregeld artikels over energiebesparing in het magazine Bouwnieuws. De energieconsulent geeft eerstelijnsadvies in verband met energiebesparing, over premies voor energiebesparende maatregelen, de terugverdientijd van diverse investeringen, nieuwe technieken, klantenkrediet, ... Daarnaast is er de speciale Bouwunie-website die volledig gewijd is aan dit thema, www.bouwunie-duurzaambouwen.be, waar kandidaat-(ver)bouwers nuttige info vinden met onder de rubriek “Duurzaam bouwers” een lijst van aannemers die zich engageren om energiezuinig en duurzaam te bouwen. Tot slot promoot Bouwunie het energiezuinig bouwen ook naar het grote publiek. Hierbij benadrukt Bouwunie steeds de belangrijke rol van de vakman in het energiebesparingsverhaal.