Algemeen

Aandacht energiebesparing bezorgt installateurs veel werk

De Vlaamse installateurs hebben overvolle orderboekjes. Dat blijkt uit de enquête van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, bij 204 Vlaamse installateurs. De toenemende vraag naar energiebesparende investeringen zoals condensatieketels, zonneboilers en ventilatiesystemen stuwen de vraag omhoog. Deze wordt vooral gestimuleerd door de premies en belastingverminderingen die de klant daarvoor kan krijgen. Daar komt nog een nieuw marktsegment bij. Het nieuwe Vlaamse “stookbesluit” legt sinds 1 juni ook voor verwarmingsinstallaties op gas een verplichte keuring en tweejaarlijks onderhoud op. Installaties die ouder zijn dan 15 jaar moeten een doorgedreven verwarmingsaudit krijgen. Bouwunie is ervan overtuigd dat dit besluit een goede zaak is voor het milieu (minder uitstoot van CO2, NOXiden e.d.) en de veiligheid van de verwarmingsinstallaties. De Vlaamse overheid moet wel nog initiatieven nemen voor een realistische toepassing van het besluit. Zo is er geen overgangsperiode voorzien voor de keuring van nieuwe installaties (Bouwunie wil snel duidelijkheid), zijn er nog geen opleidingen hoewel de installateur die moet gevolgd hebben alvorens erkend te kunnen worden (Bouwunie wil een overgangsperiode van 3 tot 3,5 jaar om alle 6.900 installateurs de kans te geven zich in regel te stellen) en krijgt de installateur bijkomende administratieve taken (Bouwunie wil een digitale oplossing).

Andere pijnpunten voor de sector zijn het tekort aan arbeidskrachten, de rechtstreekse verkoop van de groothandel aan de particulier, de grote doe-het-zelf-markt en de toevloed aan administratieve en nieuwe verplichtingen. De jongste tijd alleen al heeft de installateur extra papierwerk door het nieuwe Vlaamse stookbesluit, de technische keuring van drinkwaterinstallaties, de legionellawetgeving en de energieprestatieregelgeving. Het beroep van installateur is met andere woorden aan grote veranderingen onderhevig.


Bouwunie onderwierp begin september 204 installateurs, zowel leden als niet-leden van Bouwunie, uit alle Vlaamse regio’s aan een uitgebreide enquête. Hiervan hebben 35% geen personeel, 30% maximaal 4 werknemers, 17% 5 tot 9 werknemers en 18% 10 of meer medewerkers.

De enquête wijst uit dat de sector van de installateurs van centrale verwarming en sanitair ruim voldoende werk heeft. 43% van de ondervraagde installateurs zegt nu zelfs té veel werk te hebben (voor de bestaande structuur en bedrijfsgrootte). En ook voor de nabije toekomst is de activiteit verzekerd. 65% heeft goed gevulde orderboekjes terwijl 33% eigenlijk opnieuw overbevraagd is. Extra hulp zou welkom zijn, maar het tekort aan installateurs is een toenemend probleem voor de sector. Maar liefst 75% van de installateurs ondervindt problemen in zijn zoektocht naar geschikte medewerkers (arbeiders). Dat zijn er meer dan vorig jaar toen 69% van de installateurs daarover kloeg. Er zijn te weinig kandidaten die zich aandienen voor een job en de schaarse kandidaten voldoen vaak niet. Het ontbreekt hen vooral aan technische kennis. Zelfs de basiskennis is vaak ontoereikend aldus 60% van de installateurs. Het beroep van installateur evolueert sterk, op technisch vlak en ook door de overvloed aan nieuwe reglementeringen. 85% van de installateurs-werkgevers laat zijn personeel dan ook bijscholen.


Installateur vindt nieuw “stookbesluit” een goede zaak

Sinds 1 juni 2007 is de nieuwe Vlaamse wetgeving over het nazicht en het onderhoud van stookinstallaties van kracht. Alle centrale stookinstallaties gevoed met gasvormige en vloeibare brandstof met een nominaal vermogen gelijk aan of hoger dan 20kW en alle centrale stookinstallaties gevoed met vaste brandstof moeten bij eerste indienststelling een keuring ondergaan. Bestaande installaties moeten regelmatig onderhouden worden. Installaties van meer dan 15 jaar oud moeten een doorgedreven verwarmingsaudit krijgen. Bouwunie vindt deze wetgeving een goede zaak voor het milieu (minder uitstoot van gevaarlijke stoffen) en de veiligheid van de verwarmingsinstallaties (voorkomen van CO-intoxicatie). De Vlaamse overheid moet wel nog heel wat praktische zaken regelen. De installateur die installaties wil keuren en onderhouden moet een erkenning krijgen. Hij moet daarvoor een opleiding volgen en een proef afleggen. Op dit moment zijn slechts drie opleidingscentra erkend om de nodige opleidingen te geven. Het cursusprogramma moet wel nog vastgelegd worden zodat de eerste opleidingen vermoedelijk pas vanaf december 2007 van start kunnen gaan. 6.900 installateurs willen een erkenning aanvragen. De vooropgestelde overgangsperiode van twee jaar is dus ruimschoots te kort om iedereen de kans te geven zich in regel te stellen. Bouwunie vraagt een uitbreiding met een tot anderhalf jaar. Voor de keuring van installaties voor eerste indienststelling is zelfs geen overgangsperiode voorzien. De overheid wil “soepel optreden” maar het lijkt Bouwunie toch best dat ze hierover duidelijkheid schept en vooral ook eenduidigheid. Dit kan via een rondzendbrief naar alle belanghebbenden zoals opleidingscentra, beroepsorganisaties, sectororganisaties enzovoort.

Bouwunie wil ook reageren op de extra administratieve taken die de installateur te verwerken krijgt door dit nieuwe stookbesluit. Hij moet de nodige rapporten en attesten afleveren aan de klant en deze ter beschikking houden van de afdeling LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie) van de Vlaamse overheid, en hij moet een lijst bijhouden van alle onderhoudsbeurten, keuringen en audits en die jaarlijks doorsturen naar de afdeling LNE. Het lijkt Bouwunie aangewezen dat de afdeling LNE hiervoor een digitale oplossing uitwerkt zodat alle installateurs op een eenvoudige en uniforme manier kunnen werken.


De Vlaming kijkt eerst naar zijn portemonnee, dan pas naar het milieu

De overheden, distributienetbeheerders en sectororganisaties kennen heel wat premies, belastingvoordelen en subsidies toe aan particulieren die een inspanning leveren voor het leefmilieu en hun energieverbruik willen verminderen. De Bouwunie-enquête wijst uit dat de klanten enkel vragen naar milieu- of energievriendelijke investeringen die een financieel voordeel opleveren. Slechts 25% van de klanten is echt milieu- en energiebewust. Anderzijds is er nog werk aan de winkel om de belastingvermindering voor het onderhoud van een stookinstallatie bekend te maken. 45% van de installateurs zegt dat niemand vraagt naar een fiscaal attest om bij zijn belastingen te voegen na het onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

Sinds 1 januari moeten alle nieuwe en zwaar gerenoveerde gebouwen en woningen voldoen aan de richtlijnen van de energieprestatieregelgeving (EPB, EnergiePrestatie en Binnenklimaat). Hierdoor is er duidelijk meer vraag naar condensatieketels, zonneboilers en ventilatiesystemen, aldus de installateur. Spijtig genoeg laat de informatieverstrekking door de architect en de bouwheer aan de installateur vaak te wensen over. Zo stelt slechts 10% van de installateurs dat hij tijdig over de nodige informatie over de te nemen EPB-maatregelen beschikt om een juiste offerte te kunnen maken. Het niet kunnen maken van een correcte offerte is zeer vervelend aangezien de installateur dan ook geen correcte kostprijsberekening kan maken. Achteraf de prijs aanpassen, blijkt niet altijd haalbaar. Op het vlak van de informatiedoorstroming is dus nog werk aan de winkel.
Build for Life