Nieuwbouw

85 Miljoen euro voor HSL-station in Breda

De gemeente Breda en de rijksoverheid steken gezamenlijk 85 miljoen euro in het nieuwe HSL-station van Breda. De enige Brabantse stad waar de HSL zal stoppen, krijgt een nieuwe openbaarvervoerterminal met een derde perron. Ook wordt het zogeheten Stationskwartier ontwikkeld.

De ministers Karla Peijs (Verkeer) en Sybilla Dekker (VROM) zetten woensdag hun handtekening onder deze plannen. VROM investeert 24,9 miljoen euro in het project, Verkeer en Waterstaat 37,4 miljoen en Breda draagt 22,7 miljoen euro bij. De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen uit voor een nieuw busstation.

Getekend
De ministers Dekker en Peijs en burgemeester Peter van der Velden van Breda bekrachtigden woensdagmiddag in Breda met hun handtekeningen op een blok van het speciale HSL-perron de Uitvoeringsovereenkomst Sleutelproject Breda. Daarnaast ondertekende Breda ook overeenkomsten van de provincie, NS Vastgoed, NS Prorail en NS Stations.

Wonen en reizen
De opeenvolgende sprekers probeerden elkaar te overtroeven met superlatieven over het unieke karakter en de uitstraling van het toekomstige station. Onder een dak komen daar drie treinperrons, een busterminal, kantoren, winkels en 130 woningen. Op het dak is parkeerruimte voor 700 auto's. Er wordt uitgegaan van 27.000 treinreizigers en 36.000 busreizigers per dag. Volgens minister Dekker is het aan de grote flexibiliteit van alle partijen te danken dat het project kan doorgaan.

Brabantse vervoersfunctie
Net als burgemeester Van der Velden ziet commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen met de komst van dit ambitieuze station grote mogelijkheden voor Brabant. Breda wordt met de HSL de poort van Brabant, maar krijgt op termijn ook een belangrijke vervoersfunctie naar de Randstad, het Ruhrgebied en de Vlaamse Ruit. Volgens Maij is er voor een goede ontsluiting naar die gebieden tot 2026 zo'n 1,2 miljard euro nodig.

Via Breda
Het nieuwe station maakt deel uit van het project Via Breda. Op een terrein van 160 hectare wordt een moderne wijk gebouwd. De totale investering inclusief de openbaarvervoerfuncties is geraamd op 170 miljoen euro.