Vloerbekleding

80% van de Belgen schat prijs van keramische tegels te hoog in

Pro-Caro, de beroepsvereniging van Belgische tegelinvoerders, vergeleek in een onderzoek keramische vloeren met andere vloerbekleding. Daaruit blijkt dat er nog wat misverstanden bestaan over keramische tegels. Wat daarbij vooral opvalt, is dat hoewel de meeste Belgen (90%) opteren voor een keramische keukenvloer, de prijs door meer dan 80% van de Belgen hoger wordt ingeschat dan in werkelijkheid.

Uit de rondvraag van Pro-Caro bij 420 Belgen, blijkt dat het merendeel van de Belgen overtuigd is van de kwaliteit van keramische vloeren, maar schat 80% de daaraan verbonden kostprijs veel hoger in dan in werkelijkheid. “Heel wat mensen denken dat keramische tegels duur zijn, maar die perceptie klopt niet”, verduidelijkt Guy Royaux, de voorzitter van Pro-Caro. “Vergelijk een keramische tegel met een natuursteen en het verschil in prijs valt je meteen op. Zowel de prijs in aankoop als de plaatsing is bij een keramische tegel minder hoog. Hun grote diversiteit, onderhoudsgemak en de gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit is wat keramische tegels zo aantrekkelijk maakt.”, aldus Guy Royaux.

Kwaliteit, duurzaamheid en look

Belgen opteren vooral voor een keramische vloer in hun keuken. De overgrote meerderheid van de deelnemers (90%) vindt een keramische vloer in de keuken immers het meest geschikt. De keramische tegel laat daarbij natuursteen, parket, laminaat en andere vloerbekledingen ver achter zich. Opvallend is dat zelfs Franstaligen in 66% van de gevallen opteren voor een keramische keukenvloer boven een vloer in de eigen natuursteen.

Guy Royaux: “De kwaliteit en look van keramische tegels wordt – terecht - hoog gepercipieerd. Zo teken je met een keramische vloer niet alleen voor een trendy interieur, maar kies je ook bewust voor een makkelijk te onderhouden vloerbekleding. Vlekken maken immers geen schijn van kans, wat zeker in een keuken een absoluut pluspunt is.”

De keuze in keramische tegels is bovendien zeer uitgebreid. Deze tegels kunnen eender welk effect van een natuursteen perfect nabootsen en bevatten daarbij nog voordelen die elke vloerbekleding overtreft. Keramische tegels zijn erg sterk en hebben veel minder te lijden onder hun leeftijd dan eender welke vloerbekleding, waardoor ze dus veel langer meegaan.

“Aan duurzaamheid is er bij een keramische tegel geen gebrek. Dat bewees vanmiddag een echte sushi meester met zijn vlijmscherpe messen en verse sushi op onze stand op Batibouw. Hij bereidde er sushi op een grote keramische tegel: de heerlijke maki, nigiri, sashimi, oshi en hoso rolden er van de lopende band. En hoewel hij met grote Japanse sushi messen werkte, viel er na zijn sessie geen enkele kras of vlek te bespeuren”, zegt Guy Royaux.

Zo hygiënisch dat je van de vloer kunt eten

Keramische tegels staan ook duidelijk bekend voor hun grote hygiëne. Ze zijn makkelijk in onderhoud en hygiënisch schoon te maken. “We vroegen onze respondenten of ze zouden eten van een keramische vloerbekleding. Het antwoord was even duidelijk als verrassend: 73% gaf immers te kennen dat zeker te willen doen. Geen mens wil echter van een tapijt eten”, besluit Guy Royaux schertsend.