Duurzaam Bouwen

750.000 hectare FSC gecertificeerde oppervlakte bereikt

Brazzaville, Republic of Congo: Congolaise Industrielle des Bois (CIB), deel van de Deense DLH group, deelde onlangs mee dat hun Pokola concessie FSC certificatie heeft bereikt. Het is nu het tweede van CIB’s vier bosconcessies dat FSC gecertificeerd wordt, nadat dit reeds voor de Kabo concessie succesvol werd afgerond in mei 2006. .

De nieuwe concessie van Pokola die onlangs werd gecertificeerd heeft een oppervlakte van 452.200 hectaren. Samen met de Kabo concessie brengt CIB zijn totaal gecertificeerde oppervlakte vandaag bijna tot op 750.000 hectaren FSC gecertificeerd tropisch regenwoud.

Robert Hunink, Executive Vice President van de DLH Group, is blij met deze recente gebeurtenissen: “Deze verwezenlijking werd enkel mogelijk gemaakt door de continue hoge motivatie en inzet van CIB’s management en personeel. Onder vaak uitdagende omstandigheden is CIB er in geslaagd wat voor velen uit de sector onmogelijk leek, namelijk voldoen aan de strenge FSC Standaard voor bosbeheer.”

Zoals ook geldt voor de Kabo concessie, zijn heel wat lokale mensen afhankelijk van het woud in de Pokola concessie. Het is een thuis voor een gemeenschap van meer dan 15.000 mensen. Het bos herbergt een ruime diversiteit van bedreigde diersoorten als de olifant, chimpansee en gorilla. De implementatie van de FSC Standaard verzekert nu dat het bos deze biodiversiteit zal behouden. Zowel dier als mens is ervan afhankelijk, maar het schept ook economische mogelijkheden voor de verder ontwikkeling in Noord-Congo.

Jorgen Moller-Rasmussen, hoofd van de DLH Group, complimenteerde het CIB team. “CIB kondigde aan in maart 2004 dat het van plan was alle concessies te certificeren volgens de FSC Standaard. Het was geen makkelijke weg die ze aflegden, maar CIB bleef vastberaden. Enkel al het feit dat de Kabo concessie sinds zijn certificering in 2006 jaarlijks een strenge audit te verwerken krijgt , en het certificaat behouden bleef, toont aan dat de volharding er is. Voor hen is FSC geen standaard die jaarlijks wordt gecontroleerd, maar veeleer een set van regels die consistent dagelijks dient te worden toegepast. De veranderingen die op enkele jaren tijd zijn ingevoerd zijn indrukwekkend”.

Scott Poynton, hoofd van het Tropical Forest Trust, voegt eraan toe: “CIB heeft dit bereikt ondanks vaak extreem uidagende marktomstandigheden. Laten we niet vergeten dat de markt nog steeds hout van dubieuze oorsprong aanvaard, wat vaak onder de eerlijke prijs van gecertificeerd hout wordt verhandeld. Een bos op een verantwoordelijke manier beheren en exploiteren door het FSC certificaat te behalen kost veel tijd en geld. Deze investering laten renderen is niet steeds eenvoudig wanneer de consument nog steeds vaak kiest voor niet FSC gecertificeerd hout, enkel omdat het soms wat goedkoper is�”�

CIB’s certificatieprogramma is nog steeds in volle verdere ontwikkeling, niet enkel om hun certificaten in kwestie te behouden (Kabo & Pokola), maar ook om hun resterende concessies te laten FSC certificeren tegen eind 2009, en zo de totale oppervlakte van 1,3 miljoen hectaren onder een FSC certificaat te brengen. Indufor - DLH Belgium is de Belgische poot van de DLH Group. Ook in België engageert de firma zich voor verantwoord bosbeheer, onder meer door recent toe te treden tot de FSC Bedrijvengroep.