Algemeen

750.000 euro voor de aanleg van groen in de stad

Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft dit jaar opnieuw 750 000 euro toegekend aan 7 Vlaamse steden voor vernieuwende groenprojecten in de woonomgeving.

Met een budget van 750 000 euro wil de minister dit jaar steden en gemeenten helpen bij het realiseren van toegankelijke groene verbindingen in een verstedelijkte omgeving. Groene verbindingen die parken en/of andere groenelementen aaneenrijgen en verbindingen tussen het stedelijk gebied en het buitengebied kwamen in aanmerking. De projecten moeten ook voldoen aan de principes Harmonisch Park- en Groenbeheer. Dit betekent dat zowel mens-, natuur- als milieugerichte doelstellingen nagestreefd worden. Uit 23 projecten selecteerde een jury 7 projecten die zowel vernieuwend zijn als een voorbeeldfunctie hebben. De 7 steden en gemeenten waar die verbindingen gerealiseerd zullen worden (met behulp van de subsidies) zijn: Aalst, Diksmuide, Gent, Leopoldsburg, Mortsel, Oudenaarde en Vilvoorde.

Dit initiatief beoogt een vernieuwende impuls te kunnen geven aan de parken en het openbaar groen in de woonomgeving. Groen is immers enorm belangrijk in het streven naar leefbare steden. Het is dan ook de bedoeling van de minister om dit initiatief jaarlijks te herhalen. In het voorjaar van 2003 zal er een nieuwe projectoproep worden gelanceerd. Een gelijkaardig initiatief ondersteunde in 2001 projecten in Kruibeke, Peer, Mesen, Wervik, Gent, Oostende, Schoten en Lommel.

Projecten

Aalst- Somergembos
De voorgestelde "groene verbinding" verbindt twee waardevolle natuurgebieden: Osbroek-Gertsjens en het Kluisbos. Het projectgebied, volledig eigendom van de stad, bestaat uit drie deelgebieden. In deelgebied A (nu grasland) zal een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen aangeplant worden, de beekvallei beschermd en versterkt worden en de aanzet van het geplande stadsbos wordt gegeven. In deelgebied B (nu bebost en grasland) wordt een tweede zijarm van de Somergembeek opengemaakt en een speelzone aangelegd. Er wordt eveneens een moeraszone voorzien. Deelzone C is de verbindingszone. De Somergembeek zal doorheen het volledige gebied een ruimtelijk- recreatief-ecologisch verbindingselement vormen. Uit het project blijkt duidelijk dat er een evenwicht gevonden is tussen de ecologische waarde van het gebied, het voldoen aan de (recreatieve) noden van de bevolking en de mogelijkheden die het terrein biedt.

Diksmuide- Vestingpark
Het gebied is gelegen in 'Tuinwijk', momenteel niet toegankelijk voor publiek maar het biedt veel mogelijkheden. Door het gebied in te richten zal een verbinding ontstaan tussen het centrum van de stad en de 'Tuinwijk' en de achterliggende verkavelingen. Bij de inrichting houdt men rekening met de eigenheid van het terrein, zoals de aanwezigheid van de restanten van de Spaanse vestiging, de grote niveauverschillen en de drie deelgebieden. Het gebied krijgt ook een sociaal-recreatieve functie, hetgeen van belang is gezien de 'Tuinwijk' heropgewaardeerd zal worden en het aantal woningen sterk zal toenemen. Verder zal er een natuurtuin, hooiland, parkweide met fruitboomgaard op de hoger gelegen delen en een poel op een lager niveau gerealiseerd worden.

Gent - Ledebergse Scheldemeander
Het terrein gelegen in de Bellevuewijk langs de Schelde is in gebruik als privé parkeerterrein. De drassige terreinen aan het E3-plein worden momenteel gebruikt door voornamelijk mensen uit de ruimere buurt en het gazon aldaar wordt intensief beheerd. De bedoeling is om het terrein een hogere functionaliteit te geven, beter afgestemd op de specifieke (bodem)eigenschappen van het terrein. Bovendien zal men door het E3-plein te verbinden met de Bellevuewijk en de Scheldedijk zorgen voor een betere bereikbaarheid van de terreinen en een goede ontsluiting voor zacht verkeer op ruimere schaal. Gezien de afwezigheid van privé-groen en andere openbare ruimten in deze buurt is de noodzaak aan actieve recreatie in dit gebied groot. Dit belet echter niet dat er geen ruimte is voor natuur in het park. De voorgestelde aanpak biedt zowel mogelijkheden voor een natuurlijke ontwikkeling als voor de invulling van de sociale functie van het park. Bovendien wordt door de aaneenschakeling van diverse groengebieden via de Schelde, waarbij de Schelde fungeert als blauw lint en ecologische drager, een ecologisch netwerk gegarandeerd. Het project speelt in op het thema.

Leopoldsburg- Fiets- en wandelpad Ijzerlei
Het betreft hier de aanleg van een fiets- en wandelpad langs spoorweg, op een verlaten site vande NMBS. Het terrein grenst aan een woonzone, aan een scholengroep en sluit aan op een fietsroutenetwerk. Het terrein is sterk verscheiden van ondergrond: een deel bestaat uit ballast en was vroeger een rangeerstation van de NMBS, het andere deel is natuurlijke ondergrond waarin een aantal boomgroepen verspreid staan. Het pad zou eventueel ook gebruikt kunnen worden door inline-skaters. Door de aanleg van het fiets- en wandelpad en door de ruimte in te richten als park ontstaat er een veilige fiets- en wandelverbinding tussen het centrum van Leopoldsburg en de woonkernen met de scholengemeenschap achter het station. Er wordt rekening gehouden met de specifieke ondergrond van het terrein.

Mortsel- Groene wandel- en fietsberm
De oude spoorwegberm vanaf de grens met Deurne tot de grens met Edegem en Wilrijk vormt het projectgebied. Het recreatiegebied op het Gewestplan (voormalige sportinfrastructuur NMBS) zal aangekocht worden door de stad Mortsel en zal ingericht worden als natuur- en recreatiegebied. Het natuurgebied Klein Zwitserland is nu reeds vrij toegankelijk en wordt beheerd door Natuurpunt. Op de oude spoorwegberm dient het fiets- en wandelpad heraangelegd te worden. De toegankelijkheid van de berm zal op verschillende plaatsen verzekerd moeten worden. Om de eigenlijke verbinding te creëren zullen er bruggen gelegd moeten worden tussen de bermen. Uiteindelijk wordt er een verbinding gevormd tussen de terreinen van de luchthaven Antwerpen, het fort 4, fort 5 en het landbouwgebied Gasthuishoeven. Bovendien sluit het traject aan op twee non-stop fietsroutes (Antwerpen - Brussel en Antwerpen - Lier).

Oudenaarde - Gedempte Oude Schelde-arm
Het projectgebeid betreft een gedempte Scheldearm en is braakliggend in eigendom van de stad. Er zal een fietspad en groene gordel aangelegd worden, evenwijdig met de D. Waelkensstraat, dat zal aansluiten op het fiets- en wandelpad dat loopt langs het natuureducatief gebied 't Spei. Op die manier ontstaat er een verbinding tussen Ename en het Spei en het jaagpad langs de Schelde. En via 't Spei komt dan een verbinding tot stand met het park De Vestingen. Er is aandacht besteedt aan de noden van de bewoners van de D. Waelkensstraat vragen/nodig hebben. Een braakliggend terrein wordt tegelijkertijd een groene buffer (aanpalende KMO's), een veilige fietsverbinding en een ontspanningsvoorziening.

Vilvoorde- Tangebeekvallei
Het projectgebied is een smalle, lange strook in de Tangebeekvallei, het betreft een aangetast bocagelandschap, eigendom van de stad. Later kan het projectgebied uitgebreid worden naar omliggende landbouwgebieden. Het terrein zal een belangrijke rol gaan spelen als natuurverbindingsgebied. Het Tangebeekbos en het domein van de Borght worden verbonden maar ook een verbinding met het domein Drie Fonteinen is mogelijk. Er zal een leerpad aangelegd worden waardoor het gebied ook een educatieve meerwaarde krijgt. De actieve sociaal - recreatieve functie wordt niet op deze plaats ingevuld maar in het nabijgelegen domein Drie Fonteinen.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (0476)907629
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be
Build for Life