Algemeen

6% btw definitief losgekoppeld van registratie als aannemer

Het is nu definitief. De toepassing van de verlaagde btw-tarieven van 6% en 12% in de bouwsector zijn niet meer gekoppeld aan de verplichte registratie als aannemer. Het koninklijk besluit dat de registratievoorwaarde schrapt voor de toepassing van de verlaagde btw-tarieven, is op 7 juni in het Belgisch Staatsblad verschenen. Daarin staat geen datum van invoegetreding wat betekent dat vanaf 17 juni iedereen het 6%-tarief in de bouw kan toepassen zonder registratie, voor zover het natuurlijk gaat om:
  • de renovatie van woningen ouder dan 15 jaar
  • de renovatie van woningen tussen de 5 en de 15 jaar oud
  • de bouw en renovatie van privé-woningen voor gehandicapten
  • de bouw en renovatie van instellingen voor gehandicapten
  • de bouw en renovatie van sociale woningen voor sociale huisvestingsmaatschappijen
  • de afbraak en heropbouw van woningen in 32 steden (definitieve maatregel)
  • de schrijf van 50.000 euro voor nieuwbouw (tijdelijke maatregel)
  • de afbraak en heropbouw in heel België (tijdelijke maatregel)
  • de bouw en renovatie van sociale woningen van OCMW’s, provincies en dergelijke (tijdelijke maatregel)
Ook voor de toepassing van het 12%-tarief in de bouwsector (bouw en renovatie van sociale woningen van o.a. OCMW’s en provincies) verdwijnt de voorwaarde dat de aannemer geregistreerd moet zijn.
Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, betreurt dit.

Bouwunie herhaalt dat er iets anders in de plaats moet komen van de registratievoorwaarde om de verlaagde btw-tarieven te mogen toepassen. Dit om te vermijden dat malafide bouwbedrijven een nog groter marktaandeel gaan inpikken van de reguliere bouwbedrijven.
Om te kunnen genieten van het 6%-tarief mag er op z’n minst vereist worden dat de bedrijven die dit toepassen geen fiscale schulden hebben en de activiteiten die ze uitvoeren ook daadwerkelijk mogen uitvoeren, rekening houdend met de vestigingsreglementering. De registratie was hiervoor een handig middel en de intrekking ervan voldoende sanctionerend.
Een mogelijke, goedkope en praktisch haalbare, denkpiste is het linken van de toepassing van de verlaagde btw-tarieven in de bouwsector, aan het al dan niet hebben van fiscale schulden van het bouwbedrijf. Dit laatste is gemakkelijk en eenvoudig na te gaan op de al bestaande openbare fiscale databank.

Bijkomende informatie

De aannemer heeft wel nog een registratienummer nodig indien zijn klant wil genieten van de belastingverminderingen, premies en subsidies (o.a. m.b.t. energiebesparende investeringen) en bepaalde investeringsaftrekken (voor professionele klanten).

Een aannemer krijgt pas (en behoudt) een registratienummer nadat verschillende inspectiediensten de onderneming hebben doorgelicht en hun fiat hebben gegeven. Een geregistreerde aannemer kan dus aanvoeren dat hij de wetgeving naleeft en geen schulden heeft, wat een meerwaarde is voor de klant/opdrachtgever.