6 tips bij het kiezen, kopen en leggen van laminaat

Bron: Bouw & Wonen
6 tips bij het kiezen, kopen en leggen van laminaat
Je gaat laminaat leggen. Maar moet je nu kiezen voor kliklaminaat of gewoon laminaat? En moet laminaat nu een V-groef hebben of juist niet? Zes tips bij het kiezen, kopen en leggen van laminaat:

1. Kies kliklaminaat

Kliklaminaat bevestig je met een klikverbinding aan elkaar. Dat gaat heel eenvoudig en je hebt er geen lijm voor nodig. Bovendien kun je de vloer meteen gebruiken. Is er een plank beschadigd, dan kun je deze meestal gemakkelijk vervangen door een nieuwe. En ga je verhuizen, dan kan de vloer meestal mee. Kwantum kliklaminaat is een voordelige keus als je voor kliklaminaat gaat.

2. Kijk of je een V-groef wilt of niet

Laminaat met een V-groef heeft net als hout een nerf. Laminaat zonder V-groef is helemaal glad. Bedenk dus vůůr het kopen van laminaat of je een natuurlijke of strakke uitstraling wilt. Lees hier alles over de voor- en nadelen van laminaat met en zonder V-groef.

3. Bepaal de dikte

Laminaat is er in verschillende diktes. Bepaal van tevoren welke dikte je nodig hebt. Hier lees je welke dikte geschikt is voor jouw gebruiksdoel.

4. Koop 10-25 procent meer

Om te voorkomen dat je straks niet genoeg laminaat hebt, koop je het beste 10-25 procent meer laminaat dan je nodig hebt voor de oppervlakte van je kamer. Vooral als je het laminaat diagonaal gaat leggen, heb je meer restafval. En mocht je laminaat over hebben, bewaar dit dan gewoon.

Het is handig als je nog een paar planken hebt liggen om later eventueel beschadigde of versleten planken te kunnen vervangen. Op sommige plekken in huis loop je immers meer dan andere, dus het is logisch dat je laminaat daar sneller slijt.

5. Vergeet de ondergrond niet

Voor laminaat heb je een waterdichte en eventueel geluiddempende ondergrond nodig. Hiermee voorkom je dat vocht in het laminaat kan trekken, waardoor het krom buigt. De geluiddempende ondervloer is fijn als je laminaat op een verdieping of in een appartement legt. Koop de ondergrond er dus meteen bij.

6. Laat het laminaat acclimatiseren

Om te voorkomen dat het laminaat gaat krimpen en uitzetten, kun je het het beste twee dagen voorafgaand aan het leggen in de desbetreffende kamer leggen. Dan kan het acclimatiseren.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om laminaat te kiezen, kopen en leggen. Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze hieronder in de reacties!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo