Verbouwen

51n4e transformeert fabriek tot kunstcentrum

Een voormalige textielfabriek op Buda-eiland in Kortrijk is door het architectenbureau 51n4e getransformeerd tot een kunstcentrum. Het bureau heeft geen opvallend, maar vooral een inspirerend en dienstbaar gebouw willen creëren.
De Budafabriek ligt op een eilandje in de Leie en temidden van andere dichte bebouwing. Het gebouw is de laatst overgebleven textielfabriek in de wijk. Het eiland moet het nieuwe culturele hart van de stad worden en het Buda Art Centre speelt daarin een rol.
 
51n4e heeft het gebouw tot een werkplaats voor de kunsten gemaakt, met studio’s en expositieruimten voor artists in residence. Daartoe deed het Brusselse bureau twee belangrijke ingrepen.
 
Twee ingrepen
Ten eerste heeft 51n4e centraal in het gebouw een vide gerealiseerd. Hierdoor kan daglicht tot diep in het grote volume vallen. In de vijfhoekige vide leidt een openbare trap naar diverse ruimten op vier bouwlagen. Hier bevinden zich onder andere een werkplaats, muziekpodia en multifunctionele ruimten met verschillende afmetingen en lichtomstandigheden. Op het dak is een terras gerealiseerd.
 
Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant