Algemeen

50ste editie van Batibouw belooft groot feest te worden!

Tijdens de volgende Batibouw zal iedereen het geweten hebben: de vaandeldrager van de Belgische bouwsector viert zijn 50e editie! Uiteraard is FISA – het bedrijf dat de beurs organiseert – bijzonder vereerd deze vijftigste uitgave van Batibouw op touw te mogen zetten.

Het begon met een droom: een bezoek aan Batimat in Parijs bracht initiatiefnemer Georges de Vestel op het idee om een nationale bouwbeurs in Brussel te organiseren. In 1960 konden de Belgische bouwers en verbouwers, die voordien op jaarbeurzen waren aangewezen, effectief deelnemen aan de Vestels eerste “Bouwsalon van Brussel” in het Rogiercentrum. Uniek aan de nationale beurs was (en bleef) ook het basisprincipe van zowel open te staan voor professionals uit de sector, als voor het grote publiek.

Over de jaren groeide het evenement verder uit. Na de toevoeging van de schildpad als logo in 1967, verhuisde de beurs in 1969 naar de grotere paleizen van de Heizel. In 1973 kreeg de beurs de alombekende naam “Batibouw”, een typisch Belgische samentrekking van twee woorden – “BATIR” en “BOUWEN”. Door het toenemende succes bij zowel het grote publiek als de professionals, was Batibouw ondertussen het “Internationaal Salon voor de Bouw, Renovatie en Inrichting” geworden.

Terwijl het aantal bezoekers bleef toenemen, groeide ook de belangstelling van de exposanten en de oppervlakte die hun stands innamen. Sinds 1993 zijn alle dertien paleizen van Brussels expo – goed voor een bruto-oppervlakte van 120.000m² –volledig ingenomen. De media besteden bijzonder veel aandacht aan deze happening.

Batibouw is dan ook hét bouw- en woonmoment van het jaar geworden. Exposanten tonen er hun producten aan doelgerichte bezoekers terwijl de hele sector van de gelegenheid gebruik maakt om er evenementen te organiseren. Vakverenigingen, belangengroepen, beroepsverenigingen en ministers brengen er onder meer conferenties, lezingen en prijsuitreikingen.

Redenen waarom zodanig veel bezoekers zich tot Batibouw aangetrokken voelen, zijn legio. Vooreerst is Batibouw tot een zeer ruim publiek gericht. Zowel de nieuwsgierige doe-het-zelver als de professional in de bouwsector voelt zich er thuis. Daarenboven heeft BATIBOUW alles op één plaats. Anders zou je – indien je een gelijkaardig aantal producten wil zien – als het ware alle toonzalen van België moeten afdweilen, en dat kan je veel tijd kosten. Ten slotte typeert de beurs zich door het feit dat het een nationale beurs is waar het de fabrikanten en producenten zijn die er staan. Mensen vinden dat ze hier meer uitgebreide en objectievere informatie krijgen over de producten dan op typische regionale verkoopbeurzen.

In 2003 liet initiatiefnemer Georges de Vestel de firma over aan zijn dochter Laurence en haar partner Philippe Lhomme. FISA werd de naam van de overkoepelende firma en een jaar later kwam Geert Maes als algemeen directeur het management ervan vervolledigen.

Vandaag staat de schildpad van Batibouw voor méér dan de elf dagen beurs. De laatste jaren richten de organisatoren ook netwerkevents in als de “Batibouw Building Lunches”, alsook andere evenementen als het openhuizenweekend “Mijn huis, mijn architect”, de kunstbiënnale “Red Turtle Art” en de uitreiking van de “Belgian Building Awards” in. Onlangs nog heeft FISA ook een vakbeurs georganiseerd om voorschrijvers samen te brengen met exposanten uit de bouwsector: CONCEPT & BUILD. Een overzicht van deze waaier aan activiteiten is terug te vinden op de website van Fisa.

Dat deze feesteditie een ongelooflijk succes zal worden, lijdt geen twijfel. Welke extra festiviteiten we precies mogen verwachten, wil algemeen directeur Maes voorlopig nog niet kwijt. Wel licht hij al een tipje van de sluier: Batibouw zal op drie niveaus worden gevierd.

In de eerste plaats zullen de exposanten in de bloemetjes worden gezet met een feest. Want dankzij hen is Batibouw kunnen uitgroeien tot het grootse bouw- en woonevenement dat het nu is. En het zijn zij die iedere editie opnieuw nieuwigheden presenteren die de bezoekers versteld doen staan. Uiteraard zullen ook de bezoekers van de feestelijkheden kunnen genieten tijdens de jubileumeditie Waarbij het duidelijk is dat 50 jaar Batibouw ook staat voor 50 jaar bouwen en wonen, architectuur, bouwmaterialen, ...

Bovendien stelt Maes enigszins mysterieus dat “ook zij die noch exposant, noch bezoeker zijn, geweten zullen hebben dat Batibouw 50 wordt. Een respectabele leeftijd die borg staat voor ervaring en tegelijkertijd een prachtige toekomst tegemoet gaat...” Kortom, het wordt een belevenis om naar uit te kijken!

Ook interessant


Build for Life