Algemeen

500.000 mensen op Open Monumentendag

Bijna een half miljoen mensen hebben deelgenomen aan de 21e editie van de Open Monumentendag. Het thema was zorg voor mens en maatschappij. Oude ziekenhuizen, dokterskabinetten en verpleegtehuizen hadden uitzonderlijk hun deuren geopend voor het publiek.

In totaal waren er verspreid over zo'n 200 gemeenten 550 plekken te bezoeken. De Open Monumentendag lokte net iets minder bezoekers dan vorig jaar, toen de kaap van een half miljoen bezoekers wel werd gerond.
"Dit jaar is de Monumentendag iets later op gang gekomen door het mindere weer", zegt persverantwoordelijke Liesbeth De Maeyer. "Maar later op de dag zijn de mensen dan toch op pad gegaan".

In steden als Antwerpen en Hasselt was er erg veel volk aanwezig in de binnenstad. In Antwerpen waren het Maagdenhuis en het Tropisch Instituut toppers.
In Geel, een echte "zorgstad", met o.a. het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum, was er een massale opkomst met ruim 13.000 mensen.
In Beringen was er veel interesse voor de infirmerie van de steenkoolmijnen, een ruimte die tijdens reguliere mijnsitewandelingen niet wordt bezocht.
Ook Hamme (retraitehuis Moerzeke), Leuven (Anatomisch Theater) en Koksijde (Pays de Charleroi) waren toppers.

Ook interessant


Build for Life