Nieuwbouw

50.000 vergunningen voor nieuwbouw

Afgelopen jaar zijn zo'n 50.000 vergunningen voor nieuwe woningen uitgereikt. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. Dat is een stijging met ruim 10 procent, na de dip in 2009. Het aantal vergunningen voor renovaties breekt met zo'n 29.000 zelfs een record.

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen steeg het sterkst in Vlaanderen, ook in Wallonië was er, hetzij in mindere mate, ook een stijging. Alleen in het Brussels hoofdstedelijk gewest was er een daling. Volgens FOD Economie tekenden vooral de provincies Waals-Brabant, met 36 procent, en West-Vlaanderen, met 26 procent, forse stijgingen op.

De Bouwunie noemt het aantal afgeleverde bouwvergunningen, ondanks de stijging met 10 procent, nog niet op het niveau van voor 2009. De kmo-organisatie vindt de stijging zelfs "kunstmatig". Wie voor eind maart een bouwvergunning indiende, kon nog genieten van een aantal relancemaatregelen, zoals btw-verlagingen. Veel mensen versnelden daarom volgens de Bouwunie hun aanvraag en dat vertekent de statistieken.

Daarnaast breekt het aantal vergunningen voor renovaties alle records. Vorig jaar werden meer dan 29.000 renovatievergunningen uitgereikt. Dat is een stijging van 5 procent. Het is het vierde jaar op rij dat er meer vergunningen worden afgeleverd.