Buitenschrijnwerk

5 tips om het binnenklimaat in klaslokalen te verbeteren

5 tips om het binnenklimaat in klaslokalen te verbeteren
Begin september vonden ongeveer twee miljoen Belgische leerlingen de weg terug naar de schoolbanken. De schoolgaande jeugd brengt 90% van de tijd door in gesloten ruimten, waarvan ongeveer zes uur per dag in een klaslokaal. Een gezond binnenklimaat creëren is voor scholen dus van belang. Als expert op het vlak van natuurlijk daglicht en frisse lucht geeft VELUX 5 tips aan leerkrachten en schooldirecteurs.

1. Dakvensters installeren:


Deze garanderen een grote hoeveelheid natuurlijk licht, voldoende frisse lucht én passieve zonne-energie in de winter. Een gezond binnenklimaat zorgt niet alleen voor een verbeterd welzijn van de leerlingen, maar ook voor:

  • Een verhoging van de werksnelheid van studenten met bijna 15%
  • Een daling van het ziekteverzuim
  • Meer aandacht en een verbeterd concentratieniveau

2. De ramen openen gedurende 10 minuten:


  • ‘s Morgens voor de kinderen aankomen. 10 minuten verluchting volstaan om de ruimte te zuiveren van Vluchtige Organische Stoffen (VOS), vervuilende stoffen die zich tijdens de nacht opstapelen en die veelal afkomstig zijn uit lijm en oplosmiddelen van meubels.

  • overdag tijdens de speeltijden en de lunchpauze. Zo daalt het CO2 -niveau gelinkt aan menselijke activiteiten met 30%, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Goed om weten: In de winter daalt de binnentemperatuur tijdens een verluchtingsperiode van 10 minuten gemiddeld met slechts 1,5°C. 15 minuten volstaan daarna om deze 1,5 graden terug te winnen wanneer de ramen zijn gesloten.

Praktisch voor leerkrachten: het gamma van VELUX bevat ook elektrische dakvensters INTEGRA®, die eenvoudig via een touchscreen kunnen worden geactiveerd.

3. Denk aan de installatie van binnengordijnen.


Zo kan de lichtinval aan elke situatie worden aangepast en wordt warmteverlies tijdens winterse nachten geminimaliseerd.

5 tips om het binnenklimaat in klaslokalen te verbeteren

4. Buitenste zonneschermen


gaan oververhitting in de zomer tegen.

5. Controleer de temperatuur van de lokalen met behulp van thermostaten.


Een temperatuur tussen 20°C en 25°C wordt als optimaal beschouwd.

De gezondheid en het welzijn van leerlingen laat zich dus niet reduceren tot een gezonde voeding, voldoende sporten en gevarieerde activiteiten. Een kwalitatief binnenklimaat is eveneens noodzakelijk voor hun ontwikkeling en zelfontplooiing.

Ook interessant