Verwarming & Sanitair

5 misverstanden over oppervlakteverwarming

5 misverstanden over oppervlakteverwarming
Vloer- en wandverwarming zijn vooral bij nieuwbouw sterk in opmars, weet VIEGA, de Duitse specialist terzake. Reden daarvoor zijn vooral de lagere toevoertemperatuur (dus energiebesparing) en de aangename stralingswarmte. Onder de naam Fonterra groepeert de VIEGA zijn aanbod vloer- en wandverwarming, ook specifiek voor renovatie (Fonterra Reno), want dat segment moet nog overtuigd worden van de voordelen. We ontkrachten alvast vijf hardnekkige vooroordelen.

1. Kasten en rekken belemmeren de werking van wandverwarming.
Niet waar. Misschien wel bij inbouwkasten die een volledige muur in beslag nemen, maar die trend is al lang voorbij. Vandaag genieten open kasten en kleinere rekken de voorkeur, waardoor de warmte makkelijk kan circuleren. In de badkamer wordt het systeem zelfs achter badkuip of douchecabine geplaatst, waar je sowieso niets anders kan voorzien. Ideaal is de combinatie 2/3 vloer- en 1/3 wandverwarming. Zo kan je bovendien optimaal je interieur plannen.

2. Opgepast met het ophangen van een schilderij, je nagel zou wel eens de leiding kunnen treffen!
Ook fout. Met een thermofolie kan eenvoudig vastgesteld worden waar de leidingen zich in de wand bevinden. Dat gebeurt door eerst de wand te koelen en daarna weer op te warmen, waardoor de ligging van alle leidingen duidelijk wordt. Of je kan tijdens de bouwfase gewoon de installatie fotograferen en je daarop baseren.

3. In een appartementsgebouw kan je niet apart kiezen voor vloerverwarming, alle anderen moet ook meedoen.
Niet waar. Een loskoppeling van hogetemperatuursystemen en oppervlakteverwarming is perfect mogelijk. Daartoe heb je enkel een verdeelstation nodig (geleverd met passende inbouwkast), die de installateur in een aanpalende of bergruimte kan plaatsen.

4. Van vloerverwarming krijg je warme, dikke voeten.
Dat was inderdaad het geval toen de technologie nog in zijn kinderschoenen stond (jaren 60 en 70). De eerste vloerverwarmingen werden destijds nog aangesloten op de gewone hogetemperatuurleidingen van de verwarming. Vandaag wordt gewerkt met temperaturen van rond de 35°, die op de vloer amper 25° halen. Het resultaat is een bijzonder aangename, comfortabele warmte.

5. Oppervlakteverwarming in combinatie met een warmtepomp staat gelijk aan elektrische verwarming.
Niet waar. Slechts enkele componenten van de warmtepomp verbruiken elektriciteit. De verwarming zelf draait op gratis warmte uit de grond of het grondwater. Volgens experts staat de verhouding op 1/5 elektriciteit en 4/5 gratis energie uit de omgeving.