4 tips voor de grote schoonmaak in huis

Bron: Bouw & Wonen
4 tips voor de grote schoonmaak in huis
De ramen open, muziek op standje 50, haren vastgebonden en handschoenen aan; het is weer tijd voor de grote schoonmaak! Hoe groot of klein je woning ook is, de grote schoonmaak neemt tijd in beslag. Maar na een dagje (of twee, of drie...) zwoegen kun je er weer een jaar tegenaan en eerlijk is eerlijk; het eindresultaat mag er zijn!

Ben je nu al weken tegen die grote schoonmaak aan het aanhikken en heb je eigenlijk geen flauw idee waar te beginnen? Dan hebben we goed nieuws! Hier onder hebben we namelijk een aantal handige tips voor je verzameld om het allemaal net wat gemakkelijker te maken!

1. Maak een goede planning

Bedenk van te voren hoe lang je aan de grote schoonmaak wilt besteden en zorg ervoor dat je deze tijd helemaal vrij bent van werk en/of afspraken. Maak er een familie-aangelegenheid van voor het weekend, of gebruik die paar vrije dagen die je maar niet opgemaakt krijgt. Beslis ook welke ruimte(s) je op welk moment aan gaat pakken. Neem bijvoorbeeld op dag 1 woonkamer en keuken onder handen, op dag 2 hal en toiletten en op dag 3 de bovenverdieping.

2. Voorbereiding

Ter voorbereiding op de grote schoonmaak in huis kun je de ergste rommel vast opruimen. Ga je kastjes na om te kijken of je alles wat er staat nog wel echt gebruikt en gooi losse prulletjes en onnodige rommel weg. Werk de strijk bij en doe de laatste afwas. Op deze manier begin je met je grote schoonmaak in een overzichtige ruimte.

3. Gebruik de juiste materialen

Een van de belangrijkste dingen is het hebben van de juiste materialen en producten. Zorg dat je voldoende (goede!) schoonmaakmiddelen, zoals een stoomreiniger, in huis hebt. Schaf bijvoorbeeld Mr. Muscle of Cilit Bang aan om het hardnekkige vuil gemakkelijk te verwijderen. Verzeker jezelf ook van de juiste materialen om mee te werken. Goede kwaliteit schuursponzen, vaatdoekjes, een goed werkende stofzuiger en eventueel (om het helemaal makkelijk te maken!) ook het grove geschut. Zo kun je bijvoorbeeld met goede stoomreinigers stofzuigen en dweilen op hetzelfde moment. Stoomreinigers zijn ideaal voor een grondige reiniging van harde vloeren, zonder dat je chemische schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken! Dikke plus: met stoom reinigen kost je ook nog eens een stuk minder moeite.

4. Heb plezier!

Vergeet vooral niet plezier te hebben. Je werkt naar een doel; een schoon huis voor jou (en je familie) en dit is een goed iets. Zet je favoriete muziek op, las voldoende koffie pauzes in en nodig eventueel vrienden en/of familie uit om mee te helpen. Zo maak je een nodig karwei een stuk aangenamer.

Dus pak die schoonmaakspullen uit de kast, begin met puinruimen en schrijf die grote schoonmaak op de kalender! Voor je het weet kun je weer maanden vooruit met een fris, fijn en schoon huis.

Meer info op: www.je-faclean.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo