Nieuwbouw

3de editie Open Wervendag trekt ruim 60.000 bezoekers

Open Wervendag was op zondag 10 mei aan zijn 3de editie toe. In België bezochten meer dan 60.000 belangstellenden de meer dan 130 werven die voor het grote publiek uitzonderlijk waren opengesteld. Daarmee is deze editie van de Open Wervendag de meest succesvolle tot nu toe. Met de Open Wervendag wil de Confederatie Bouw het imago van de bouw verbeteren en ook de aandacht vestigen op de diversiteit en toekomstgerichtheid van de sector.

Ook dit jaar was het aanbod aan werven bijzonder uitgebreid. Opmerkelijk was het grote aantal werven van passief- en lage energiewoningen die op een ruime en bijzonder gerichte belangstelling van het publiek konden rekenen. Ons land is duidelijk rijp voor de nieuwste bouwtrends en onze bouwsector speelt daar nu al op in. Daarnaast uiteraard een ruime waaier aan grote werven zoals stations, kantoorgebouwen, bruggen, ...

Toppers in Vlaanderen en Brussel waren de grote infrastructuur- en cultuurprojecten, ziekenhuizen, scholen en universiteiten waar architectuur en techniek centraal stonden. Het Museum aan de Stroom in Antwerpen, het station van Brugge, de Noorderlaanbrug, Cluster 11 met gigantische infrastructuurwerken in Herentals, de Artevelde Hogeschool, het Winkelcentrum K-Kortrijk, de ziekenuizen St-Elisabeth (Turnhout)en het St Vincentius (Antwerpen)en het az Damiaan(Oostende), maar ook het Provinciehuis en Gerechtgebouw in Hasselt , en het prachtige Chalet Robinson en het PSK/BOZAR,in Brussel.

Maar bij de toppers zitten ook de passiefbouwprojecten voor particulieren. De Belgische bouwer en verbouwer kiest dus duidelijk voor duurzaam en ecologisch bouwen en wilde ook weten of de aannemers er klaar voor zijn. Dat bewijs werd alvast vandaag geleverd. De bouwbedrijven zijn klaar voor de groene revolutie en kunnen alle uitdagingen en dat hebben zij vandaag ook aan de bezoekers duidelijk gemaakt !

Op alle werven werden die immers professioneel rondgeleid en konden ze naar hartenlust vragen stellen. Sommige werven organiseerden heuse demonstraties en konden jongeren zelfs bouwmachines besturen of ramen monteren en isolatie proberen aan te brengen. Opvallende constante was de verwondering van de bezoekers over wat de bouw allemaal te bieden heeft op het vlak van technologie, innovatie en de diversiteit van de jobs.

De Confederatie hoopt dat een initiatief als de Open Wervendag een aanzet voor jongeren en hun ouders kan zijn en om te kiezen voor een baan in de bouw als bouwvakker, bediende, ingenieur…of voor een toekomstgerichte bouw(vak)opleiding. Want, crisis of niet, de bouw heeft nog steeds nood aan geschoolde arbeidskrachten.

Open Wervendag kon ook dit jaar weer opnieuw op heel wat belangstelling rekenen vanuit de politieke wereld en beleidsverantwoordelijken. Maar het waren vooral buurtbewoners, en zeer geïnteresseerde bezoekers die doelgericht werven hadden uitgekozen om meer te weten te komen over de bouwtechnieken, de nieuwigheden.