Verbouwen

30% van de Vlaamse verbouwers volgde de 4 renovatie2020-stappen

Al sinds 2010 stimuleert de Renovatie2020 de Vlaamse verbouwer om ‘in 4 stappen naar een energiezuinige woning’ te gaan. Met succes… 80% van woningen heeft inmiddels dakisolatie, 62% beschikt over een zuinige verwarmingsinstallatie, 45% van de Vlamingen liet de muren van zijn huis isoleren en 34% is voorzien van hoogrendementsglas. Toch kunnen ook nu nog steeds 7 op 10 Vlamingen veel energie en tijd sparen door nog op z’n minst één van de 4 renovatie2020-stappen te volgen. De renovatiemaand mei is dan ook de maand bij uitstek om naar www.renovatie2020.be te surfen voor alle nodige info.

Met het Energierenovatieprogramma 2020 stelde de Vlaamse overheid zich tot doel om alle energieverslindende woningen te bannen door te focussen op vier actiepunten: alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren, alle enkele beglazing vervangen door hoogrendementsglas – i.e. glas dat nog 3 x beter isoleert dan ‘gewoon’ dubbel glas –, alle verouderde of elektrische verwarmingsinstallaties vervangen en buitenmuren isoleren.

Het zijn dan ook precies deze 4 energiezuinige renovatiemaatregelen waar de website www.renovatie2020.be de Vlaamse verbouwer sinds 2010 doorheen gidst.

Wie op de website (of méér) van de volgende stappen aanklikt
1. ik wil mijn dak of zolder isoleren
2. ik wil mijn glas(raam)vervangen,
3. ik wil mijn verwarmingsketel vervangen
4. ik wil mijn buitenmuur isoleren
krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, waar documentatie kan worden aangevraagd, waar verdelers en plaatsers te vinden zijn, van welke steunmaatregelen kan worden genoten, en wat de geschatte kost en terugverdientijd zijn.

Daarnaast worden op de website tal van renovatiereferenties getoond en kan de surfer getuigenissen lezen van verbouwers die de energiebesparende stap in kwestie reeds hebben gezet.

En dat zijn er steeds meer… In vergelijking met 4 jaar geleden is de Vlaamse woningmarkt er op energetisch vlak immers serieus op vooruitgegaan. Vandaag de dag heeft 94% van de woningen dubbel glas (34% hoogrendementsglas – 60% ‘gewoon’ dubbel glas), heeft 80% geïsoleerde daken, 62% een zuinige verwarmingsinstallatie en 45% geïsoleerde muren.

Toch stelt het Vlaams EnergieAgentschap vast dat slechts in 30% van de gevallen alle 4 de energiezuinige maatregelen genomen werden, terwijl precies die combinatie van maatregelen de aangewezen methode is om heel wat geld en energie uit te sparen. Surfen naar www.renovatie2020.be om de 4 stappen naar een energiezuinige woning te ontdekken is dan ook de manier bij uitstek om er uw energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen, uw wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat - en dus de waarde - van uw woning te verbeteren.

Ook interessant