Duurzaam Bouwen

300ste bedrijf kiest voor duurzaam PEFC-certificaat

Steeds meer bedrijven uit de papier- en houtsector kiezen bewust voor een duurzame oorsprong van hun producten. Daarbij is het belangrijk dat de houtvezels niet afkomstig zijn uit illegale houtkap en daarenboven ... uit duurzaam beheerde bossen. Het internationaal erkende PEFC-label geeft deze garanties door middel van onafhankelijke controles in bossen en bedrijven. Het 300ste Belgische bedrijf met het PEFC-label is intussen een feit. Deze eer valt het bedrijf Smet Konstrukt NV te beurt.

De vraag naar PEFC-gelabelde producten stijgt zienderogen. Denk maar aan de eisen van federale en lokale overheden, maar zeker ook gewone consumenten. Tal van intiatieven, zoals subsidies en ecocheques stimuleren nog eens die vraag. ‘Groen’ is niet enkel een trend, het is een ‘must’ geworden.
De bedrijfswereld heeft deze boodschap goed begrepen. Klanten willen steeds meer garanties over duurzaamheid en eisen dan ook certificaten uitgereikt door onafhankelijke derden. De papier- en houtsector speelt dan ook gretig in op deze vraag door het behalen van een PEFC-controleketencertificaat.

PEFC: werking en garanties

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het openstellen van het bos voor recreatie, het rekening houden met de bescherming van fauna en flora die in het bos leven en het economisch rendabel maken van het bos.
Om de houtstromen te volgen van in het bos tot bij de consument, ziet een onafhankelijke auditinstelling strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bedrijven. Wanneer een bedrijf voldoet aan de criteria, wordt een PEFC-certificaat uitgereikt. Dat certificaat is dan voor de consument de garantie dat het hout of papier dat hij of zij koopt afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

Forse groei van PEFC in de bedrijfswereld

Het aantal bedrijven dat zich engageert voor het PEFC-certificaat gaat in stijgende lijn. In februari 2009 zetten we het 200ste Belgische PEFC-bedrijf in de bloemetjes en nu, ongeveer twee jaar later, staat de teller al op 300. Het is het bedrijf Smet Konstrukt NV uit Zulte dat het 300ste PEFC-certificaat behaalde. Het bedrijf is gespecialiseerd in trappen en deuren.

“Wij merken al een geruime tijd een stijgende vraag naar duurzame producten. En dit omdat meer en meer steden en gemeenten subsidies toewijzen voor gecertificeerde producten bij het bouwen en verbouwen van huizen. Ook zien wij een stijging bij de milieubewuste bouwers“, haalde Jonas Desmet van Trappen Smet. Over de keus van het PEFC-label verklaart hij “Door de stijgende vraag van klanten naar ons gecertificeerd hout voelden we ons genoodzaakt om daar in mee te stappen en daar werk van te maken. Aan de andere kant was het hout dat we reeds aankochten al bijna volledig PEFC-gecertificeerd en dus voor ons was het een kleine stap om het gehele plaatje volledig af te werken binnen ons bedrijf. Dit wordt onze bijdrage aan een betere leefwereld”, besluit hij.

Het zijn de sectoren van de handel en tweede verwerking die de sterkste stijging begin 2011 gekend hebben. De papiersector, dat een rustiger periode in 2010 gekend heeft, schijnt eveneens terug te komen.

Guy Van Steertegem, adjunct-directeur-generaal van Fedustria, vult aan: “Wij staan positief tegenover het toenemend aantal gecertificeerde bedrijven. Dit betekent dat er een groeiend bewustzijn bestaat op vlak van duurzaamheid en milieuverantwoord ondernemen. Fedustria samen met andere federaties van hout en distributie heeft zich geëngageerd om het gebruik van gecertificeerd hout aan te moedigen via een sectorakkoord in samenwerking met Federaal Minister van Klimaat en Energie, Paul Magnette. Dit akkoord loopt tot en met 31 december 2018 en wil het aandeel gecertificeerde houtproducten op de Belgische markt verhogen tot minstens 35% tegen eind 2018. Het toenemend aantal gecertificeerde bedrijven bewijst dat we op de goede weg zijn om deze doelstelling te behalen.”