Architectuur

3 oktober: studiemiddag Universal Design: design for autism

Kinderen met autisme zijn zeer gevoelig voor hun omgeving. Een slecht ontworpen omgeving kan dan ook dramatische gevolgen hebben voor het gedrag van kinderen met autisme. Dit stelt ontwerpers in de gelegenheid een leeromgeving te ontwikkelen die een ondersteunende rol speelt in de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen met autisme.

Universal Design of ontwerpen voor iedereen staat voor het gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerpen van de dagelijkse omgeving voor een zo groot mogelijke groep gebruikers. Universal Design verlegt de aandacht van de gemiddelde gebruiker naar de grensbepalende gebruiker. Het stelt de ontwerpbepalingen af op buitenmaatse gebruikers waardoor om het even wie het ontwerp als doeltreffend en veilig kan ervaren.

Op vrijdag 3 oktober van 13u00 tot 18u00 kan u in de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) een studiemiddag volgen over dit onderwerp: UDDA Universal Design - design for autism. Het thema luidt Autism Spectrum disorders versus architecture - The architectural constraints concerning the (learning) environment of children with autism. UDDA staat voor Universal Design - Design for Autism. Sprekers zijn onder meer professor dr. Hubert Froyen, initiatiefnemer van het Belgische Universal Design educatieproject en professor Dr. Bert Willems, onderzoekscoördinator en projectleider van deze studiemiddag. Willems doet onderzoek naar de ontwerpparameters van circulatieruimtes in woonomgevingen, aan de hand van de haptische belevingswaarden van congenitale blinden.

Klik hier voor meer informatie