Algemeen

25e Open Monumentendag groot succes

Open Monumentendag vierde gisteren zijn 25e verjaardag. Maarliefst 470.000 Vlamingen hebben deelgenomen aan Open Monumentendag, dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. 195 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen namen deel aan deze `best of` van de voorbije edities. Zo'n 620 monumenten zetten hun deuren open voor het grote publiek. `Deze jubileumeditie is erg geslaagd, mede dankzij het ideale Open Monumentendag-weer`, klinkt het bij de organisatie.

Vooral in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen waren de bezoekers er vanmorgen al erg vroeg bij. In Vlaams-Brabant en Limburg kwam Open Monumentendag iets trager op gang door het mindere goede weer van de zondagochtend. Ook minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) bracht vandaag een bezoekje aan enkele monumenten. Kristl Strubbe (foto in tekst), directeur van Herita en organisator van Open Monumentendag, vergezelde hem.

Bourgeois bezocht onder meer de Egyptische zaal van het Moelandkasteel in Sint-Niklaas, de woning van architect Juliaan Lampens in Nazareth en het kasteelpark Casier in Waregem.

"Ik ben verheugd over de hoge opkomst op deze Monumentendag", aldus de minister. "Dit bewijst dat er in Vlaanderen een groot draagvlak bestaat voor ons gemeenschappelijk erfgoed".

Ook interessant


Build for Life