Algemeen

Deuren Bernarduscentrum open vanaf 8 september

Twee vliegen in één klap: het Bernarduscentrum in hartje Antwerpen vormt vanaf september niet enkel de nieuwe oude locatie voor de provincieraadszittingen, maar ook het decor voor een gratis tentoonstelling over de huisvesting van het provinciebestuur door de eeuwen heen. Tijdens ‘Een huis voor de provincie’ worden de historische zalen opgesmukt met gevarieerd beeldmateriaal dat de bezoeker door meer dan 200 jaar politieke en bouwhistorische geschiedenis loodst.

Na een onderbreking van 33 jaar nemen de provincieraadsleden vanaf september weer plaats in de historische raadszaal in het Bernarduscentrum aan de Lombardenvest. In de tijd dat het huidige provinciehuis wordt gesloopt en het nieuwe wordt gebouwd, reizen de raadsleden eigenlijk terug in de tijd. Deze changement de décor is de unieke gelegenheid om de prachtige zalen en vertrekken in dit historisch gebouw open te stellen voor het publiek. Open Monumentendag op 8 november is het ideale startschot voor ‘Een huis voor de provincie’.

Meer dan 200 jaar geschiedenis

Het verhaal van ‘Een huis voor de provincie’ start bij Napoleon die in 1799 het voormalig bisschoppelijk paleis in gebruik neemt als “Prefectuur van het departement van de Twee Neten”, de voorloper van de provincie Antwerpen. Met deze buitenlandse overheersing werd meteen ook de toon gezet voor een bewogen politieke en bouwhistorische geschiedenis: van Frans en Nederlands bewind over de Belgische onafhankelijkheid in 1830 tot de twee Wereldoorlogen die de 20ste eeuw in een wurggreep hielden.

De rode draad doorheen de tentoonstelling is deze meer dan 200 jaar durende geschiedenis die haar stempel heeft gedrukt op de verdere uitbouw van het provinciebestuur en de provinciale huisvesting. In het unieke historische kader van het Bernarduscentrum komt het provincieverhaal aan de hand van historisch beeldmateriaal, plannen, maquettes en ontwerpen van architecten en interieurvormgevers weer tot leven.

Boek over de Antwerpse provinciehuizen

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt een prachtig boek uitgegeven over de hele geschiedenis van ‘Een huis voor de provincie’. Dit zal aan een democratische prijs te koop zijn in het Bernarduscentrum.

Praktische info

wanneer: 8 september tot en met 3 november 2013
Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur
Uitzonderlijk gesloten op vrijdag 27 september

waar: Bernarduscentrum (achter voormalig bisschoppelijk paleis)
Lombardenvest 23-25, 2000 Antwerpen

prijs: gratis

Ook interessant


Build for Life