Duurzaam Bouwen

22% van Belgische huishoudens heeft zonnepanelen, maar...

22% van Belgische huishoudens heeft zonnepanelen, maar...
22% van de huishoudens in Vlaanderen maakt gebruik van zonnepanelen. België zit daarmee in de kopgroep van Europese landen die investeren in duurzame energiebronnen. Maar net als veel andere Europese landen heeft België zijn beleid voornamelijk gericht op één ‘favoriete’ groene technologie. Op vlak van warmtepompen, batterijen en elektrische wagens is er nog veel werk aan de winkel. België staat voor de uitdaging om zijn groene energie-inspanningen te diversifiëren en te streven naar een breder scala aan duurzame oplossingen om zijn koppositie in Europa te behouden en te versterken.

22% van Belgische huishoudens heeft zonnepanelen, maar...

22% van huishoudens heeft zonnepanelen, maar minder dan 1% batterij

België maakt heel wat vooruitgang op vlak van duurzame energievormen voor consumenten, met een opmerkelijk aandeel in het gebruik van zonnepanelen. Momenteel maakt 22% van de huishoudens in Vlaanderen gebruik van zonnepanelen. In Wallonië ligt dit percentage op 16%. België heeft zijn beleid de afgelopen 20 jaar in het bijzonder gericht op die ene favoriete technologie, zonnepanelen, en is andere groene oplossingen uit het oog verloren. Het gevolg: slechts 1% van de huishoudens in Vlaanderen heeft een warmtepomp en nog minder gezinnen beschikken over een thuisbatterij.

Deze eenzijdige focus op zonnepanelen is vergelijkbaar met trends in andere Europese landen. Al lag de focus daar op andere technologieën. In Zweden en Noorwegen, bijvoorbeeld, heeft respectievelijk 50% en 70% van de huishoudens warmtepompen, terwijl het gebruik van zonnepanelen beperkt blijft tot slechts 3% van de Zweedse en 1% van de Noorse huishoudens.

“België heeft jarenlang ingezet op een ‘pet technology’ – een favoriete technologie -, namelijk zonnepanelen”, ziet Cédric Sever, Country Manager van Otovo voor de Belgische markt. “De overheid heeft actief maatregelen genomen, zoals groenestroomcertificaten, subsidies en verlaagde BTW-tarieven, om consumenten aan te moedigen zonnepanelen te installeren. Tegelijkertijd zijn andere groene technologieën, zoals warmtepompen, batterijopslag en elektrische voertuigen, daardoor lang onder de radar gebleven.”

1 + 1 = 3

Het gebrek aan diversiteit in groene technologieën vormt een probleem voor het potentieel van de technologieën. Het is algemeen bekend dat groene technologieën het meest kosteneffectief zijn wanneer ze samen worden ingezet. Het gebruik van thuisbatterijen kan bijvoorbeeld helpen om zonne-energie op te slaan en de pieken in energieproductie af te vlakken. De combinatie van warmtepompen en zonnepanelen biedt de mogelijkheid om volledig af te stappen van aardgas voor verwarming.

Met 2024 in zicht, wordt het cruciaal dat groene technologieën in België samenkomen voor consumenten. Prijsdalingen en subsidies voor elektrische voertuigen (EV's) zullen naar verwachting de komende jaren aantrekkelijke investeringskansen bieden voor huishoudens in Europa. "De dringendheid van aanpassingen in groene technologieën neemt toe naarmate 2024 nadert”, aldus Cédric Sever. “Door de verwachte daling van de kostprijzen voor groene technologieën in het komende jaar, zal het hét moment zijn om te investeren. Een plus een is drie bij duurzaamheidsoplossingen, dus wie investeert in verschillende groene technologieën zal daar zeker de vruchten van plukken.”

Ook interessant