Algemeen

2.000 ha grond potentieel bedrijventerrein in Waasland

In het Waasland, economisch één van de sterkste regio's in de provincie Oost-Vlaanderen, is er 2.000 ha grond potentieel bedrijventerrein. Dat zegt de Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Alleen zijn er de eerste drie jaar maar enkele honderden hectare daadwerkelijk realiseerbaar, klaagt Dirk Bulteel van de Wase Kamer van Koophandel.

Een Voka-studie heeft de terreinen afgebakend die beantwoorden aan de vestigingseisen van bedrijven. In heel Vlaanderen heeft de werkgeversorganisatie op die manier 16.000 ha ROTO-"zoeklocaties" afgebakend. ROTO staat voor Ruimte Om Te Ondernemen. Volgens Voka hebben bedrijven de komende vijftien jaar 11.000 ha nodig. Alleen zijn van die 16.000 ha zoeklocaties slechts 4.000 ha min of meer haalbaar.

De conclusies zijn alarmerend, stelt Dirk Bulteel. "Er moet dringend werk gemaakt worden van een ijzeren voorraad van geschikte bedrijventerreinen in Vlaanderen, zeker in een economische topregio als het Waasland. De vraag vanuit het bedrijfsleven is groot, het aanbod aan terreinen veel te klein en de gemiste tewerkstelling bijgevolg immens".

Bulteel roept gemeentebesturen "met ambitie" op om zelf initiatief te nemen en de terreinen die zij van de hogere overheid sowieso al mogen inkleuren als bedrijventerrein, daadwerkelijk aan te snijden.
Build for Life