Architectuur

200 inzendingen bij Leidse prijsvraag BouwMij

Voor het EWR/Slachthuisterrein in Leiden Noord heeft MVRDV een verkavelingsplan ontworpen voor invulling met woningen voilgens het particulier opdrachtgevers principe. De opzet doet denken aan de plannen van Adriaan Geuze voor Borneo Sporenburg in Amsterdam. Ieder krijgt een kavel toegewezen van 15 meter diep en 6 meter breed, waarin tevens een tweetal ondergrondse parkeerplaatsen zijn opgenomen. De gegeven enveloppe werd inzet voor een ontwerpprijsvraag die ruim 200 woningontwerpen opleverde.

Afgelopen donderdagavond werden de prijzen bekendgemaakt en waren alle plannen te zien in het enorme 25 KV gebouw in Leiden Noord. Er waren acht prijzen te vergeven. De vakjury [onder voorzitterschap van Nathalie de Vries]: eervolle vermelding voor 'It came from the earth' van Anouk Vogel en Johan Selbing, 3e prijs van € 1.000,- voor het Lichtval Huis van WEB Architecten, 2e prijs van € 2.000,- voor Ginko van Ruimtelab en een 1e prijs van € 5.000,- voor het ontwerp Four Seasons van P*NK Architects.
Verder was er een duurzaam bouwen jury geleid door Jon Kristinsson die drie prijzen uitdeelde: een eervolle vermelding voor het plan 2016 van D. Alferink en een gedeelde eerste prijs [ieder € 500,-] voor 'Een kast van een huis' van MIR Architecten en voor het al eerder winnende plan Four Seasons van P*NK Architects. Tenslotte was er een publieksjury die een prijs van € 1.000,- uitdeelde aan Vincent Muller voor zijn plan VMCXCMV.

De plannen zijn dit weekeinde nog te zien in het 25 KV gebouw en worden vanaf 27 november tentoongesteld in de eigen vestiging van het RAP aan de Nieuwstraat 33 in Leiden.