Verhuizen

Tips om je huis leeg te maken

Tips om je huis leeg te maken
Ga je verhuizen? Dan moet je eerst je oude huis leegmaken. Dit betekent dat al je spullen in dozen moeten. Veel mensen vinden verhuizen hierdoor vreselijk. Het is een heel intensief en energie zuigend proces om al je spullen in dozen te doen. Ook als je gaat verbouwen zul je soms alle spullen uit één of meerdere ruimtes moeten inpakken. Dit is veel werk, maar wel aan te raden. Je voorkomt hiermee namelijk dat je spullen beschadigd raken of helemaal onder het stof komen te zitten. Wanneer je al je bezittingen in dozen moet doen hoeft niet echter niet een hele vervelende klus te zijn. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Moet jij jouw huis leegmaken? Lees hieronder een aantal handige tips.

Eén ding tegelijk

Als je gaat bedenken dat echt ieder item uit je hele huis in een doos moet, kan dat heel overweldigend zijn. Begin daarom klein en doe één ding tegelijk. Bijvoorbeeld met de kleinste kamer in je huis of met één kastje. Richt je daar op, zorg dat het af komt en denk niet aan alles wat nog gedaan moet worden. En als je het af hebt, ga je naar het volgende kastje. Zorg dat je op tijd begint en alles rustig afwerkt.

Ruim op

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen en alles moet inpakken, moet je al je spullen één voor één in je handen nemen. Dat is een goed moment om te beslissen of je die spullen nog wil hebben. Misschien heb je ze al jaren niet gebruikt, dan kun je ze beter weggeven of weggooien. Mensen verzamelen over het algemeen heel veel spullen waar ze makkelijk zonder kunnen. Als je een nieuwe, frisse start wilt in je nieuwe huis, is het aan te raden om spullen die je niet meer nodig hebt niet mee te nemen. Dit kunnen moeilijke keuzes zijn. Het is daarom een goed idee om bepaalde regels voor jezelf te maken. Dat kan zijn ‘als ik iets een half jaar niet heb gebruikt gaat het weg’. Je kunt ook afspraken met jezelf maken over hoeveelheden, bijvoorbeeld ‘ik mag maximaal 5 tassen hebben’ of percentages, bijvoorbeeld ‘ik moet 20% van mijn boekencollectie doneren’. Al deze regels helpen je beslissen, waardoor het makkelijker wordt om spullen weg te doen.

Organiseer

Het is heel belangrijk dat er een logica zit in de spullen die samen in een doos terecht komen. Dan kun je op de doos een categorie schrijven, en weet je dingen terug te vinden. Als je alles maar willekeurig in een doos zou gooien raak je alles kwijt en dit kan later voor heel veel frustratie zorgen. Dus zorg dat je organiseert. Het maakt niet uit hoe, als het voor jou zelf maar logisch is. Stop spullen bij elkaar in een doos waarvan jij vindt dat die bij elkaar horen. Dan hou je overzicht en ontstaat er zo min mogelijk chaos.

Ook interessant