Algemeen

2e huis in eigen tuin

Rommelhok, opbergschuur of buitenkast. De luxe tuinhuisjes van nu zijn meer. Ze zijn er in diverse maten, vormen, kleuren en materialen. Richt de een het huisje in als verlengstuk van de woning om zo meer ruimte te winnen, de ander maakt er een zonnige tuinkamer van om zo nog langer te kunnen genieten van de buitenlucht.

Grote minibar

Ideaal! Een plek naast het zwembad om je snel te kunnen omkleden alvorens je in het diepe duikt. Dit optrekje uit de collectie van Lugarde kan ook goed dienst doen als bergplek voor alle apparatuur die bij een zwembad kijken komt. Maar als theehuis met minibar voldoet het vanwege de grote raampartijen ook uitstekend.

Diende een tuinhuisje vroeger als schuurtje waar je oude blikken verf, gereedschap, fietsen en de barbecue wegmoffelde, anno 2003 zijn de huisjes meer dan een ordinair opberghok. Naast een eenvoudig buitenhuis in bijvoorbeeld een volkstuintje dienen ze ook als gastenverblijf, praktijk- of ontspanningsruimte. Er zijn mensen die er zelfs een atelier of thuiskantoor van maken. Prettige bijkomstigheid is dat je volgens de nieuwe Woningwet (in Nederland) geen bouwvergunning op zak hoeft te hebben, mits de maten van het object binnen de grenzen van 30m2 en 3 meter hoog blijven. In België is de tussenkomst van een architect niet noodzakelijk, een bouwvergunning echter wel. Voor grotere 'buitenbungalows' is een vergunning wel verplicht. Leveranciers springen daar handig op in door de meest uiteenlopende ontwerpen aan te bieden. Want denk bij het woord tuinhuisje niet alleen aan een sober vierkant hutje. De nieuwste modellen zijn volumineuze minichalets waar je een groot gezin in kunt onderbrengen. Zo groot dat er plek zat is voor allerlei luxevoorzieningen zoals een barbecue en sauna.

In het buitenland is dat niets bijzonders. In Scandinavische landen lijkt het gros van de bevolking een buitenhuis met alles erop en eraan te bezitten. Niet zo verwonderlijk dus dat juist hier de meest luxueuze houten hutten vandaan komen. En wie wel eens in Bali is geweest, kan zich vast de typisch Gazebo-huisjes of rijstschuurtjes herinneren. De traditionele ontwerpen zijn gemaakt van teak, merbau, bankirai en kokoshout. Voor wie wat langer het vakantiegevoel wil vasthouden; de Balinese architectonische hoogstandjes zijn ook in Nederland te koop!

Maar mooi design komt niet alleen uit het buitenland. Ook onze ontwerpers hebben de tuinhuisjes ontdekt en komen met waanzinnige designs. Piet Hein Eek maakt ze op maat van sloophout, Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe gingen aan de slag met grenen.

Om niet te verzanden in het overweldigende aanbod is het raadzaam om vooraf te bepalen welk type tuinhuis het beste aan je persoonlijke behoefte voldoet. Is het huisje bedoeld als eenvoudige bergruimte of moet het dienen als gastenverblijf of weekendhuisje. En wordt het een ontspanningsruimte voor de zomeravonden of dient het als prieeltje zodat je ongeacht het weer alle seizoenen van de tuin kan genieten.

Onontbeerlijk

Nadat je hebt nagedacht over het model, komen de technische details aan bod. Plaats je huisje in de tuin, dan is een stevige (verharde) ondergrond onontbeerlijk. Een fundering aanleggen of het stuk waterpas maken, is een typische klus voor een vakman.

De meeste tuinhuizen worden onbehandeld afgeleverd. En omdat het hout praktisch het hele jaar bloot wordt gesteld aan verschillende weersomstandigheden is voor het behoud ervan goed ventileren en beschermen een must. Breng daarom meteen een laagje verf op het hout aan. Kies bij voorkeur voor een hoogwaardige buitenbeits met een speciaal UV-filter. Vergeet niet goed te gronden alvorens je met de beits aan de slag gaat. Is dat te veel moeite? Er zijn goede buitenbeitsen in een 1-potssysteem, wat betekent dat je met één product kunt gronden, voorlakken en aflakken waarna het grote genieten kan beginnen.

Mini-boerderij

Thuiskantoor of bijgebouwtje. Deze mini-boerderij komt uit de collectie van Lugarde. Het Nederlandse bedrijf heeft een uitgebreid assortiment tuinhuisjes. Er zijn kant en klare modellen met een plat, schuin, puntdak of een combinatie van deze vormen. En voor wie specifieke wensen heeft, wordt een ontwerp op maat gemaakt.


Vakantie

Met deze Gazebohuisjes uit Bali waant u zich meteen terug op het tropische eiland. De ontwerpen zijn gemaakt van kokos, merbau, teak of bankirai. Voor dakbekleding is er keuze uit alang-alang (gedroogd gras) of bamboe.

Wisselhuis

Het ontwerpersduo Miriam van der Lubbe en Niels van Eijk bedachten dit multifunctionele tuinhuisje. De maten van het houten object zijn gebaseerd op het formaat van een tweepersoons bed dat overdag tevens als sofa is te gebruiken. Zo gebruik je het huisje s avonds om slapen, overdag om lekker te loungen. Via een eenvoudig systeem zijn de houten lamellen te openen en te sluiten.



Finse blokhut

Hako Holland in Ruurlo importeert Finse Kotas, priëlen, blokhutten en buiten saunas. De hutten zijn gemaakt van grenen voorzien van ramen met dubbel glas. Alle typen worden als bouwpakket geleverd. De opbouw van de meeste objecten kunnen volgens de fabrikant in een dag gerealiseerd worden. Prijs vanaf 10.575 euro. Finse blokhut Hako Holland in Ruurlo importeert Finse Kotas, priëlen, blokhutten en buiten saunas. De hutten zijn gemaakt van grenen voorzien van ramen met dubbel glas. Alle typen worden als bouwpakket geleverd. De opbouw van de meeste objecten kunnen volgens de fabrikant in een dag gerealiseerd worden. Prijs vanaf 10.575 euro.


Bungalow

Een ouderwetse blokhut met moderne allure. Dit model Finland van de firma Hilhout is 420 cm breed. De grondbalken zijn drukgeïmpregneerd en naast een linkdraaiende standaarddeur bestaat de bungalow uit twee klapramen met glas. Het getoonde model is uit te breiden met dubbele glasdeuren en manshoge glaspanelen. Vanaf 1855 euro.

Lego

Zelf een huis bouwen is een droom van velen. Als we de fabrikant van Wondershed mogen geloven staat dit tuinhuisje binnen twee uur. Het systeem is vergelijkbaar met dat van Lego. Op de ondervloer stapelt u de dubbelwandige kunststof blokken op elkaar. Naast steenrood, donkergroen en crème zijn er transparante exemplaren verkrijgbaar. Prijzen vanaf 440 euro.
Build for Life